Scriitorul Salman Rushdie, atacat la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-salman-rushdie-atacat-la-new-york/

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunţă Bloomberg.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 august 2022

Atacul a avut loc în zona de vest a New York-ului, cu puțin timp înainte ca autorul să susțină o conferință.

Potrivit unui reporter Associated Press care a fost martor la întreaga scenă, un bărbat s-a năpustit pe scena de la Chautauqua Institution și l-a atacat în momentul în care scriitorul era prezentat publicului. Atacatorul a fost însă imobilizat, iar victima a fost transportată de urgență la spital, anunță agențiile de presă.

Vedeți aici un video cu momentul atacului 

Scriitorul a fost scos de pe ventilator, este conștient și poate vorbi. Acesta va rămâne în continuare spitalizat, pentru că rănile pe care le-a suferit sunt grave. Bărbatul care l-a înjunghiat pe scriitorul în vârstă de 75 de ani a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, scrie Digi 24.

Salman Rushdie s‑a născut în Bombay (Mumbai), în 1947. La treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s‑a mutat la Karachi, în Pakistan. Dar în scurtă vreme s‑a întors în Anglia, unde a devenit scriitor profesionist, remarcat încă de la primele volume publicate.

A debutat în 1975, cu „Grimus”, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost „Copiii din miez de noapte” (1981), recompensat în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993.

I‑au urmat romanele „Ruşinea” (1983), „Versetele satanice” (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, „Ultimul suspin al Maurului” (1995), „Pământul de sub tălpile ei” (1999), „Furie” (2001), „Shalimar clovnul” (2005), „Seducătoarea din Florenţa” (2008),         Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi” (2015), „Casa Golden” (2017) şi „Quichotte” (2020).

A scris şi literatură pentru copii, ilustrată de volume precum „Harun şi Marea de Poveşti” (1990) şi „Luka şi Focul Vieţii” (2010), care s‑au bucurat de mare succes.

Alte scrieri publicate sunt „Orient, Occident” (1994), „Patrii imaginare” (1992), „Dincolo de limite” (2002), „Surâsul jaguarului” (1987) şi volumul de memorii „Joseph Anton” (2012). În 2007, a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar în 2008 a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.