80 de ani cu Nichita Stanescu, lansat la Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/80-de-ani-cu-nichita-stanescu-lansat-la-madrid/

Sâmbată, 28 decembrie 2013, s-a lansat la Madrid volumul omagial “80 de ani cu Nichita Stanescu”, la care au colaborat mai mulţi scriitori şi artisti plastici spanioli şi români.

Un articol de Petre Ivan|30 decembrie 2013

Sâmbată, 28 decembrie 2013, s-a lansat la Madrid volumul omagial “80 de ani cu Nichita Stanescu”, la care au colaborat mai mulți scriitori și artisti plastici spanioli și români.

Evenimentul marchează sfârșitul anului comemorativ 2013, când s-au împlinit 80 de ani de la nașterea poetului.

Aparută la Editura Niram Art, ediția este îngrijită de Tudor Șerbănescu, artist plastic român stabilit în Spania și cuprinde o selecție din poeziile lui Nichita Stănescu, traduse în limba spaniolă de scriitorul Fabianni Belemuski, împreună cu ilustrații și eseuri despre opera poetului.

Printre artistii plastici care au colaborat la acest proiect, se numără cunoscuta pictorița spaniolă Rita Martorell, artiștii spanioli Ivan Miedho, Cielo Donis, Veronica Buentello și artiștii români Gabriel Andrei și Bogdan Ater.

80 de ani cu Nichita Stanescu

Coperta volumui „80 de ani cu Nichita Stanescu” / „”80 anos con Nichita Stanescu

Textele critice sunt semnate de scriitorii spanioli Hector Martinez Sanz, Diego Vadillo Lopez, Midsoul Wolf, artistul plastic Ivan Miedho, Andreea Niram (marketing cultural Espacio Niram) și scriitorul român Fabianni Belemuski.

Lansarea cărții a avut loc în Galeriile Ater din Espacio Niram și a continuat cu un spectacol de poezie și artă, în care au fost prezentate lucrările artiștilor plastici, împreuna cu recitarea poeziilor care au servit drept inspirație fiecărui artist.

Foto: Nichita Stănescu si „80 de ani cu Nichita Stanescu” – Cutezatorii.ro şi Niram Art

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.