80 de ani de la nașterea scriitorului Marin Sorescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/80-de-ani-de-la-nasterea-scriitorului-marin-sorescu/

„Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost.” – Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2016

Născut în comuna Bulzești, județul Dolj, la 19 februarie 1936, Marin Sorescu a fost redactor la revistele ”Viața românească”, ”Viața studențească”, ”Luceafărul”, redactor-șef la Studioul Cinematografic ”Animafilm” din București, redactor-șef al revistei ”Ramuri” din Craiova , iar în 1990 a fost numit director al Editurii ”Scrisul românesc” din Craiova. Între anii 1993 şi 1995, Marin Sorescu a fost ministru al Culturii.

A scris literatură de toate genurile, situându-se printre cei mai prodigioși scriitori români, iar scrierile sale au fost traduse în zeci de limbi străine.

După debutul ca poet în reviste literare, în 1964 a avut loc și debutul editorial, cu volumul de parodii ”Singur printre poeți”, stilul său original impunându-se și prin volumele de versuri publicate ulterior.marin sorescu

Cu mine se petrece ceva. O viaţă de om. – Marin Sorescu

Ca dramaturg, autorul a continuat experiența teatrului existențialist și a teatrului absurdului, oglindită excepțional de piesele sale: ”Iona” (1968,), ”Există nervi” (1968), ”Paracliserul” (1970), ”Matca” (1973), ”Pluta meduzei” (1974), ”Setea muntelui de sare” (1974), ”Răceala” (1976), ”A treia țeapă” (1980), ”Ieșirea prin cer” (1984), ”Vărul Shakespeare” (1988).

A semnat, de asemenea, proză umoristică și satirică remarcându-se și ca un pictor de talent, având expoziții personale în țară și în străinătate.

Fericirea nu vine niciodată atunci când trebuie. – Marin Sorescu

A fost propus de Academia Română pentru Premiul Nobel pentru Literatură. În 1991 devine membru corespondent, iar din 1992 — membru titular al Academiei Române. A fost, de asemenea, membru corespondent al Academiei ”Mallarme” din Paris (1983).

Marin Sorescu a încetat din viață la 8 decembrie 1996, la București.

Foto: Marin Sorescu – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.