847 de dansatori profesioniști din toată lumea au aplicat pentru o audiție la Teatrul de Balet Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/847-de-dansatori-profesionisti-din-toata-lumea-au-aplicat-pentru-o-auditie-la-teatrul-de-balet-sibiu/

Teatrul de Balet Sibiu organizează în data de 11 martie 2023, la studioul de repetiţii din Parcul Tineretului, nr. 1, o audiţie deschisă pentru stagiunea 2023 – 2024, care va începe în luna septembrie a anului curent şi se va încheia în luna iulie 2024.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2023

847 de dansatori profesioniști din România, Japonia, Spania, Franța, Marea Britanie, Belgia, Scoția, Polonia, Portugalia, SUA, Australia, Italia, Canada s-au înscris pentru audiția deschisă, iar dintre aceștia 107 au fost invitați la Sibiu pentru pentru audiția organizată de baletul sibian. Din juriul de selecție a noilor dansatori care vor dansa pe scena Teatrului de Balet Sibiu din luna septembrie a.c., fac parte alături de Ovidiu Dragoman, directorul instituției, prim-solista Adela Floricioiu, coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner și maestra de studii de origine italiană Sabrina Rinaldi.

„În fiecare primăvară organizăm la Sibiu o audiție pentru noi dansatori care să se alăture corpului de balet al Teatrului de Balet Sibiu în următoarea stagiune. La 15 ani de la înființarea baletului sibian, deși suntem o companie tânără de dans, interesul dansatorilor pentru o colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu este unul foarte crescut. Dincolo de numărul impresionant al dansatorilor care sunt interesați să vină la Sibiu din toate colțurile lumii, ceea ce ne bucură cel mai mult este calitatea extraordinară tehnică și artistică a acestora. Sperăm ca în viitor să putem crește numărul dansatorilor din corpul de balet, de la 38 câți sunt acum, la 48 de dansatori, număr ce ar reprezenta minimul necesar pentru a crește frecvența spectacolelor prezentate publicului la Sibiu.” Ovidiu Dragoman, Director Casa de Cultură a Municipiuli Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu a fost înființat în anul 2008 și a funcționat în primul an cu doar doar zece dansatori. Astăzi corpul de balet numără 34 de dansatori proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Brazilia, Cuba și Ucraina. Teatrul de Balet Sibiu este prima companie de dans din România cu o componență internațională a corpului de balet, model adoptat în momentul de față și de celelalte corpuri de balet, ale teatrelor naționale din țară. Ceea ce definește Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componența sa internațională și repertoriul său care include atât producții de balet clasic, cât și producții de dans contemporan și de balet neoclasic, dar mai ales calitatea tehnică și artistică excepțională a dansatorilor. În cei 15 ani de la înființarea sa, Teatrul de Balet Sibiu, a marcat o serie de premiere importante, care au rămas până astăzi unice în peisajul cultural românesc:

• Singura companie de dans din România care are în repertoriu un spectacol de balet neoclasic inspirat de opera lui Eugen Ionesco: „Trilogie Ionesco” (Lecția, Scaunele și Rinocerii), coregrafia Monica Fotescu-Uță

• Singura companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de teatru-dans inspirat de romanul lui Dan Lungu: „Sînt o babă comunistă!”, coregrafia Aleisha Gardner, spectacol care se bucură până astăzi de aprecierea publicului. Originară din Noua Zeelandă, Aleisha Gardner este membru permanent al trupei încă din 2008 și coregraf al mai multor spectacole produse de instituție.

• Prima companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de dans contemporan inspirat de viața și operele lui Constantin Brâncuși „Nu mai sunt eu”, coregrafia Daniel Alexandru Dragomir

• Instituția a fost deschizător de drumuri în România și în ceea ce privește susținerea noii generații de coregrafi, înțelegând importanța încurajării creației coregrafice contemporane. În cadrul programului „Geneza”, lansat în 2010, mulți tineri aflați la începutul carierei și care astăzi sunt cunoscuți în țară și străinătate, au debutat la Sibiu, pe scena Teatrului de Balet Sibiu.

În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La fille mal gardée, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raimonda, Șeherezada, Paquita, Chopiniana, Baiadera, Arlechinada, dar și producții de dans contemporan, balet neoclasic, teatru-dans. Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, prin Teatrul de Balet Sibiu, susţine anual proiecte de anvergură, iar în cei 15 ani de existență ai baletului sibian, instituția a participat la numeroase turnee internaționale în țări precum: Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Turcia. De la înființarea în 2008, a corpului de balet, deși nu a avut niciodată un spațiu propriu pentru desfășurarea spectacolelor, instituția a prezentat publicului (indoor sau outdoor), nu mai puțin de 72 de lucrări coregrafice în premieră, fie de balet clasic, fie de dans contemporan, balet neoclasic și teatru-dans, create atât de nume sonoare și consacrate ale scenei dansului din România (Mihai Babușka, Sergiu Anghel, Beatrice Rancea, Livia Gună, Pavel Rotaru, Florin Brândușă, Valentin Barteș, Doina Botiș, Liana Iancu, Cristina Hamel, Monica Fotescu-Uță, Oleg Danovski Jr., Mihai Mândruțiu, Vasile Petrițiu, Ioan Tugearu, Sandra Mavhima etc) sau străinătate (David Robertson, Andrei Litvinov, Kirill Ermolenko, Alexander Mishutin, Mehmet Balkan, Martin Chaix), dar și de tineri coregrafi.

Foto: Ovidiu Matiu / TBS

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.