9 istorici și critici de cinema la Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/9-istorici-si-critici-de-cinema-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, careva avea loc în perioada 26 – 31 august în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), se va ţine un simpozion dedicat filmului balcanic, cu tema “Eroi şi antieroi din Balcani”.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2014

Este cel de-al treilea simpozion care se întâmplă la Divan Film Festival, primele două ediții având loc în 2013 și 2012.

Comunicările vor fi susţinute în limba engleză de către nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului vor fi conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de conferențiar.universitar Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti.

Vor participa şi Aleksandăr Ianakiev (director al Institutului de Arte al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi profesor la NATFIZ- Sofia), Lydia Papadimitrou (profesor la Universitatea John Moores din Liverpool), Electra Venaki (profesor la Universitatea Aristotel din Atena şi director al Festivalului Internaţional de Film Altcine), Nevena Daković (profesor la Universitatea de Arte din Belgrad), Ana Grgić (doctorand croat al Universităţii St. Andrews din Marea Britanie), Wang Yao (doctorand al Universităţii de Film din Beijng), Abbie Saunders (critic de film din Marea Britanie) şi Dana Duma (critic de film şi profesor la UNATC).

Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august în Portul Cultural Cetate (județul Dolj), va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000, CNC și ICR.

Foto cu Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.