91 de ani de la naşterea Maestrului Marin Constantin – Concert Extraordinar
https://www.ziarulmetropolis.ro/91-de-ani-de-la-nasterea-maestrului-marin-constantin-concert-extraordinar/

Sâmbătă, 27 februarie 2016, începând cu ora 16:00, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti găzduieşte Concertul Extraordinar “Marin Constantin 91”, susţinut de Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2016

Sub bagheta Annei Ungureanu, discipol și continuator al maestrului Marin Constantin, Corul Madrigal va oferi publicului un program special, ce include atât celebrele creații ale fondatorului, cât și piese care au făcut istorie în repertoriul ultimelor cinci decenii. Evenimentul este prezentat de Sorina Goia, acompaniamentul la pian fiind asigurat de Verona Maier.

Pentru Corul nostru, este cel mai emoţionant concert de pe parcursul întregii stagiuni. Este momentul în care foarte mulţi madrigalişti se reunesc şi sărbătoresc cum nu se poate mai frumos ziua celui care le-a creat un scop în viaţă, în profesie. Madrigalul românesc este marca marelui muzician Marin Constantin, motiv pentru care nu ne dorim să treacă vreun an fără a sărbători ziua de 27 februarie, Ziua Madrigalului. Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”.

Despre Marin Constantin

Marin Constantin, dirijor și compozitor de notorietate mondială, s-a născut pe 27 februarie 1925, în comuna Urleta, jud. Prahova. A pus bazele Corului Madrigal în 1963, fiind un specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională şi contemporană românească.

A fondat Corul Universității din București (1948), Capela Corală “Gheorghe Cucu” (1958) și Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” (1963).

În perioada 1976-1994, a condus cursuri internaţionale de dirijat şi interpretare corală în Italia, Elveţia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela, SUA, susţinând şi concerte alături de coruri reprezentative din aceste ţări.

Foto: Marin Constantin, Madrigal – madrigal.ro

17
/04
/20

Date fiind solicitările primite de la potențialii candidați și prelungirea stării de urgență, termenul de înscriere la Concursul Internațional „George Enescu” a fost prelungit pentru toate cele patru secțiuni, până la data de 29 mai 2020. Condițiile de participare rămân neschimbate, iar procedura de înregistrare se derulează online, pe site-ul www.festivalenescu.ro.

15
/04
/20

Unele dintre cele mai frumoase compoziții clasice din istorie au fost dedicate marii sărbători a Paștelui. Pentru aceste zile vă propunem câteva astfel de lucrări, ce au inspirat și mișcat secole la rând sufletele creștinilor (și nu numai). O călătorie muzicală emoționantă, de la dramatismul Patimilor la triumful Învierii.

12
/04
/20

Agenția de management, booking și PR muzical Overground Music lansează OVERGROUND SHOWROOM, o bibliotecă video on demand dedicată concertelor, ce propune un serviciu similar altor platforme de streaming video (cum ar fi Netflix). Catalogul va conține concerte live ale artiștilor din România, filmate full HD și cu sunet de înaltă calitate. Concertele vor fi disponibile pentru streaming 24/7, iar veniturile generate de platformă vor fi direcționate către artiști.

04
/04
/20

OAMENII MUZICII Pe 3 aprilie 1897, la Viena se încheia viața (dar nu și celebritatea) unuia dintre marii romantici, considerat un clasicist conservator și „urmașul lui Beethoven” dar totodată și un compozitor proto-modern. O personalitate enigmatică, țepos și generos deopotrivă, și creatorul unor muzici pe cât de complexe pe atât de fascinante. 

24
/03
/20

OAMENII MUZICII Unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului trecut, Béla Bartók s-a născut pe 25 martie 1881 la Sânnicolau Mare (azi în Banat, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar). Pianist virtuoz, compozitor inovator, mare culegător și cercetător de folclor, el a redefinit muzica clasică în secolul XX.