Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal, redeschise de Ziua universală a iei
https://www.ziarulmetropolis.ro/spatiile-istorice-ale-fostului-palat-regal-redeschise-de-ziua-universala-a-iei/

Legătura dintre regalitate şi ie, dezvăluită printr-un proiect comun MNAR, Teatrul Nottara şi Asociaţia La Blouse Roumaine.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2020

Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal se redeschid pentru public începând de miercuri, 24 iunie 2020. Sufrageria Regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor vor putea fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 11:00-17:00.

Momentul redeschiderii coincide cu Ziua Universală a Iei, marcată anual, din 2013, pe 24 iunie,  odată cu sărbătoarea Sânzienelor, a Drăgaicei și a Sfântului Ioan de Vară, grație inițiativei și efortului depus de ONG-ul La Blouse Roumaine.

Pentru a pune în valoare legătura dintre Palatul Regal și portul tradițional, Muzeul Național de Artă al României a invitat patru actrițe ale Teatrului Nottara la o ședință foto specială în aceste spații istorice. Actrițele Ioana Calotă, Creguța Hariton, Daniela Minoiu și Mihaela Subțirică au purtat ii cusute manual după modele foarte vechi, din diferite zone ale țării, puse la dispoziție de Asociația La Blouse Roumaine prin Șezătoare București. Fotografiile au fost realizate de Mădălina Mihai Art Photography.

Deși asociem, în mod corect, ia cu un obiect vestimentar din popor, legăturile acesteia cu regalitatea sunt semnificative.

Atât regina Elisabeta, cât și regina Maria au îndrăgit portul tradițional românesc și l-au adoptat în ținutele lor, inclusiv la întâlniri de rang înalt. Fotografiile cu regina Maria în costum popular sunt renumite, iar în expoziția de portrete regale, aflată în încăperea de lângă Sala Tronului, găsim chiar și câte un tablou cu cele două regine îmbrăcate astfel.

O altă conexiune importantă se regăsește în decorația palatului, refăcut de regele Carol II și de regina Maria după incendiul care a mistuit corpul central în anul 1926. România Mare era un stat tânăr la vremea aceea, în căutarea unei identități naționale, iar portul popular a fost unul dintre elemente unificatoare la care s-a apelat, inclusiv în lucrările de artă care înfrumusețează palatul. Astfel, invitații de seamă, români sau străini, prezenți la festivitățile din sufrageria regală primeau un mesaj subtil pe toată durata vizitei, prin lucrările de mari dimensiuni reprezentând femei și bărbați în portul popular, realizate de Iosif Iser și Rudolf-Schweitzer Cumpăna.

Urcând impozanta Scară a Voievozilor, pe care de-a lungul timpului au pășit toți cei patru regi ai României, invitații din trecut, dar și vizitatorii din prezent, sunt așteptați în capătul treptelor de „Apoteoza” lui Arthur Verona, fresca de pe plafon ce reprezintă alegoric Marea Unire, punând poporul în prim-plan, drept recunoaștere a rolului său în construcția României Mari. Și alte lucrări de dimensiuni mai mici din Palatul Regal transmit discret mesaje despre importanța poporului, prin includerea de personaje în port tradițional în compoziții.

În prezent, Ziua Universală a iei este marcată în 50 de țări de pe 6 continente, fiind un model de diplomație culturală și civism. Numele ONG-ului La Blouse Roumaine este inspirat de la tabloul omonin realizat de pictorul francez Henri Matisse, un admirator al iei, care a realizat mai multe lucrări pe acest subiect. Două dintre acestea se află în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.