Cercul literar: de la Sibiu la MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Fundaţia Culturală Secolul 21 prezintă video-expoziţia „Cercul literar: de la Sibiu la MNLR”, un proiect care completează seria dezbaterilor organizate de cele două instituţii, în perioada 29 iunie – 1 iulie 2020, parte a unui proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2020

Video-expoziția valorifică documente din arhiva MNLR și din fondul Fundației Culturale Secolul 21. Pe lângă trecerea în revistă a reprezentanților grupării cerchiste, materialul prezintă și patru medalioane dedicate centenarelor cerchiste, respectiv, prozatorului I. D. Sîrbu – marea revelație a anilor ’90, lui Radu Stanca, liderul teoretic al grupării, eseist, dramaturg și teoretician al teatrului, lui I. Negoițescu, un critic literar extrem de original și inovator, și lui Ștefan Aug. Doinaș, poet, eseist, teoretician și critic de poezie.

Importanța Cercului Literar de la Sibiu (CLS), creat în perioada ultimului război mondial (1943), rămâne și astăzi centrală pentru cultura română. Benefica sinteză pe care au propus-o și au realizat-o cerchiștii, între junimismul maiorescian şi direcția creatoare inspirată de Sburătorul lovinescian, se dovedește fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat o grupare literară importantă și a contribuit la formarea unor scriitori de anvergură.

Video-expoziția poate fi accesată pe site-ul MNLR – https://mnlr.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/, dar și pe platforma recent lansată de către MNLR – https://culturaindirect.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Coordonator proiect: Alina Ledeanu

Coordonator expoziție: Ioan Cristescu, director general MNLR

Grafică, editare imagini și montaj: Petru Șoșa

Muzică: Wolf von Aichelburg, Sonata pentru vioară și pian. Interpreți: Marius Ungureanu (violă), Verona Maier (pian)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.