„Cinema sub clar de lună” aduce avanpremiere românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-sub-clar-de-luna-aduce-avanpremiere-romanesti/

Seria de proiecţii „Cinema sub clar de lună“ oferă, în a patra săptămână, patru avanpremiere româneşti proiectate în aer liber la Bucureşti, pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu). La proiecţii, programate la ora 20.20, vor participa regizorii şi echipele filmelor, care vor răspunde întrebărilor publicului la sfârşit.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2020

Seria de avanpremiere românești începe joi, 27 august, cu cel mai recent film al lui Dan Chișu, „5 minute”, avându-i în rolurile principale pe Mihai Călin și Diana Cavallioti.

Bazat pe fapte reale, „5 minute” pornește de la un conflict iscat într-un cinematograf unde rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. Câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală, iar în urma conflictului un tânăr e rănit și a ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe. „5 minute” a fost proiectat în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Vineri, 28 august, se va proiecta „Și poate mai trăiesc și azi”, noul lungmetraj regizat de Tudor Cristian Jurgiu, cunoscut pentru debutul „Câinele japonez”. Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor interpretează rolurile a doi tineri care, seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme și cărți, își propun s-o trăiască pe pielea lor, fără să știe distanța dintre așteptări și realitate. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Sâmbătă, 29 august, urmează „Și atunci, ce e libertatea?”, bazat pe nuvela „Proiecte de trecut” a Anei Blandiana și regizat de Andrei Zincă. Pelicula a primit Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2020. Inspirat de evenimente petrecute în realitate, filmul este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40 000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita „Siberia românească”. Din distribuție fac parte, printre alții, Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte și Magda Catone.

Duminică, 30 august, la „Cinema sub clar de lună” spectatorii vor putea vedea „Otto Barbarul”, lungmetrajul de debut al regizoarei Ruxandra Ghițescu, avându-i în distribuție pe Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu și Adrian Titieni.  Otto, un punker de 17 ani, se confruntă cu pierderea iubitei. El își continua viața locuind în spațiul gol lăsat de ea, dar, ca să supraviețuiască, trebuie să-și înfrunte pierderea și vinovăția, în compania muzicii lui și departe de prietenii obișnuiți.

La fiecare proiecție vor putea participa maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

„Cinema sub clar de lună“ va continua în același loc, în fiecare săptămână, până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de joi până duminică. Bucureștenii pot vedea, între altele, filme premiate la TIFF-ul de anul acesta, dar și lungmetraje din diverse secțiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

„Cinema sub clar de lună“ este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT) și vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.