Ziua Mondială a Scriitorilor aduce „Școala nevestelor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-scriitorilor-aduce-scoala-nevestelor/

Pe 3 martie, de Ziua Mondială a Scriitorilor, Centrul Cultural LUMINA îl readuce în atenţia publicului pe „geniul comediei”: Jean-Baptiste Poquelin Molière.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

De la ora 19.00 are loc o reprezentație cu public a spectacolului  „Școala nevestelor” de J.B. Molière, după rescrierea dramatică în versuri alexandrine semnată de Adrian Nicolae.

Spectatorii îi vor vedea pe scenă pe Adrian Nicolae, Alexandru Pavel, Voicu Aaniței, Codrin Boldea, Ana Crețu și Tudor Cucu-Dumitrescu.

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză, iar scenografia este semnată de Adriana Grand.

Jean-Baptiste Poquelin Molière (1622-1673) a scris Școala nevestelor în plină maturitate. Piesa a avut premiera în anul 1662, la scurtă vreme după căsătoria dramaturgului cu Armande Béjart, și ridiculiza educația limitată a tinerelor din familiile avute.

Până la momentul acela, autorul scrisese peste zece comedii. Fiu al unei familii prospere, Molière a studiat la Collège de Clermont și a intrat devreme în lumea teatrului. La 21 de ani și-a înființat prima trupă, intitulată Illustre Théâtre, împreună cu Armande Béjart. În doi ani în care a jucat mai multe spectacole, compania a acumulat datorii uriașe și nu se știe nici astăzi cine este binefăcătorul care, plătindu-le, l-a scos pe dramaturg din închisoare. Tot atunci acesta a început să-și spună Molière, luându-și numele din denumirea unui sat din Franța, pentru a-și scuti tatăl de rușinea de a avea un actor în familie. Și tot de atunci o nouă trupă ambulantă pe care a creat-o, intrând în grațiile lui Filip I, duce de Orléans, avea să colinde în jur de treisprezece ani țara și să cucerească din ce în ce mai mulți spectatori. Dintre piesele create de Molière în această perioadă, puține au supraviețuit, iar Școala nevestelor, scrisă la un an după Școala bărbaților, este considerată prima sa capodoperă, apărută în momentul în care autorul lăsa în urmă commedia dell’arte și se apropia din ce în ce mai mult de satiră. Acesta a fost începutul unei serii remarcabile de comedii, care, în decursul secolelor, aveau să-i confere autorului statutul de „geniu al comediei” și cel mai mare autor de comedii din toate timpurile. Printre ele, Tartuffe sau Impostorul, Dom Juan, Mizantropul, Burghezul gentilom etc.

Foto: Adriana Grand

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.