Concertul Classix in Perpetuum a încheiat Classix Festival 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-classix-in-perpetuum-a-incheiat-classix-festival-2021/

A cincea zi a festivalului Classix a fost încheiată cu concertul extraordinar „Classix in Perpetuum”, susţinut de artistul emergent Alexander Krichel în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iaşi. Pianistul german este cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente opus-uri ale repertoriului pianistic.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2021

În punctul terminus al celei de-a doua aventuri clasice contemporane, publicul a descoperit o serie de valori comune între vestul și estul Europei. Mai precis, între interpretarea germanică a unui naționalist rus, „arbitrată” de sonoritățile lui Enescu într-un spațiu care evocă tradițiile și capodoperele Iașului.

Alexander Krichel a prezentat două suite – uriașa și virtuoza expoziție de tablouri sonore a lui Musorgski, Tablouri dintr-o Expoziție, în paralel cu fuziunea dintre folclor românesc și tendințe impresioniste a celei de-a doua suite pentru pian de Enescu: Suita Nr. 2 pentru pian în re major, op. 10.

Concertul „Classix In Perpetuum” a fost difuzat live pe paginile organizatorilor și a avut peste 2500 de vizualizări ale transmisiei în timpul concertului, iar în sala „Henri Coandă” din Iași au participat fizic în public 30% din capacitatea locurilor, în conformitate cu reglementările locale actuale.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Centrul Cultural German Iași, iar Alexander Rubel, director al acestuia, menționează:  „Conceptul inovator ne-a convins chiar de la început și suntem mândri că anul acesta, în ciuda tuturor restricțiilor, putem aduce o contribuție germană. Noile căi pe care Dragoș Cantea și co-organizatorii săi le parcurg în termeni de repertoriu, internaționalitate și tipul de prezentare a concertelor clasice inovatoare dezvăluie un potențial enorm, care unește tinerii muzicieni din Europa și din întreaga lume și îi reunește la Iași.”

© Classix Festival

Prezentatorii acestei ediții au fost Anca Medeleanu și Cătălin Sava, prezenți pe scenele festivalului de la debutul acestuia în 2020.

Ioana Cordun, Communication & Media Manager WINK Public Multimedia, partener al proiectului, a declarat: „Classix Festival este una dintre aventurile noastre muzicale preferate și, pentru felul în care revitalizează viața culturală a orașului, o susținem în stilul nostru clasic și în acest an.”

Născut la Hamburg în 1989, Alexander s-a aflat sub tutela a doi dintre cei mai mari pianiști ruși din zilele noastre. La Hanovra, a fost ultimul student al lui Vladimir Krainev, înainte de a absolvi cu cea mai înaltă distincție de la Royal College of Music din Londra, unde a studiat cu Dmitri Alexeev. A inspirat publicul la numeroase festivaluri, printre care Festivalul de muzică Schleswig-Holstein, Beethovenfest Bonn, Schwetzinger Festspiele, Kissinger Sommer și a susținut concerte pe marile scene ale lumii.

Alexander Krichel nu este doar pianist concertist, ci este și cofondator și director artistic al festivalului premiat „Kultur Rockt“ și director artistic al seriei exclusive de muzică de cameră „Kammermusik am Hochrhein“. Din 2018 a fost, de asemenea, membru permanent al juriului Fanny Mendelssohn Förderpreis. Este implicat în proiecte care oferă copiilor și tinerilor acces la muzică clasică.

© Classix Festival

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Presenting partner: Kaufland România

Sponsor: Basware

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, DAC Music Performance

Locații partenere: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiană de Muzică, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Fundația Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

Parteneri de ospitalitate: Aqua Carpatica, Bellaria, Gramma, Time Out

Parteneri de mobilitate: Volvo – Premium Nordic Cars, Travis Tourism

Parteneri de promovare: Wink, Printco, Ambra Sign

Parteneri de vestimentație: Garage Rent A Dress, Seroussi Iași

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical,  Radio Clasic, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, AGERPRES, Cațavencii, Wall Street, Spotmedia, Ziarul de Iași, Romania Journal, Zile și Nopți, Iqads, Life.ro, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Kudika, Garbo, PRwave, Bookblog, Fashion Premium Magazine, Un site de muzică

Parteneri din comunitate: Rotary Iași, Rotaract Curtea Domnească

***

Website: www.classixfestival.ro

 

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.