Claudia Motea, succes fulminant în Israel, la Tel Aviv
https://www.ziarulmetropolis.ro/claudia-motea-succes-fulminant-in-israel-la-tel-aviv/

Claudia Motea este o actriţă româno-canadiană cu o personalitate artistică unică. Ea a reuşit să se impună pe scena vieţii culturale româneşti şi internaţionale şi ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare şi profesoară de artă dramatică.

Un articol de Rhea Cristina|2 iunie 2022

Artista a locuit peste 12 ani în Canada. Are dublă cetățenie, dar a revenit în România. Dorul de a juca în limba română a adus-o înapoi pe scena teatrului românesc.

Cartea ei, „Brâncuși, Dragostea mea”, a avut un succes uriaș și a fost tradusă în 10 limbi, fiind ulterior transformată într-un spectacol de teatru & multimedia fascinant, în regia lui Beatrice Rancea. În acest one-woman-show uimitor, actrița joacă 9 personaje: cele nouă femei celebre care i-au fost muze lui Brâncuși: Margit Pogany, Maria Tanase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon ți Milița Petrașcu.

Așadar, o adevărată performanță artistică a Claudiei Motea, dezvaluită printr-o doză magică de talent și dăruire, în crearea diversă a acestor personalități complexe!

În luna mai 2022, actrița Claudia Motea a primit în Israel, la Tel Aviv, Medalia Guvernamentală Numismatică a Statului Israel, ”Kol Israel Haverim” – Prietenii Israelului, pentru activitatea sa cultural-artistică în direcția dezvoltării legăturilor și prieteniei româno-israeliene.

De asemenea, artista a primit un premiu special și pentru cartea sa „SHALOM, ISRAEL!”. Acest volum este sursa de inspirație a piesei de teatru „SHALOM, ISRAEL!”, un nou proiect teatral cu implicarea Centrului UNESCO “Mihai Eminescu”, pe care Claudia Motea o va juca împreună cu soprana Arlinda Morava, în regia lui Beatrice Rancea. O primă reprezentație, un fragment teatral, va avea loc la Iași în data de 29 iunie, la invitația Instituției muzeografice, cu ocazia Comemorării Holocaustului.

Totodată, Centrul Cultural Israeliano-Român din Tel Aviv, revista Maximum și editura Teșu au conferit artistei premiul “Cartea anului 2021” pentru volumul său, „SHALOM, ISRAEL!”.
Incă o veste îmbucurătoare pentru noi toți: cartea actriței Claudia Motea, „SHALOM, ISRAEL!”, proaspăt premiată la Tel Aviv, a fost prezentă recent la SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE DE LA TORINO, iar acum va fi lansată la Bookfest 2022.

Alte proiecte ale artistei, în viitorul apropiat, la care suntem cu toții invitați, sunt: 16 iunie, la Palatul Șuțu din București, un spectacolul comemorativ, De ce tu, dragul nostru Eminescu, cu Trupa Teatrul Nostrum UZPR; 23 iunie, susținerea spectacolului Brâncuși, Dragostea mea, pe scena Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești, unde va avea loc și lansarea cărții cu același titlu și o expoziție de pictură, Brancuși și muzele lui (la invitația doamnei Martha Mocanu – BES România și cu implicarea Centrului Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” – ca producător); pe 25 iunie, la Botoșani, un proiect cultural de mare anvergurp, Alice Sfintesco – Cântecul Cuvintelor; iar în luna august, la LibFest – Târgul Internațional de Carte Brașov, actrița va lansa un nou volum de piese din dramaturgia contemporană nord-americană.
În prezent, Claudia Motea este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, profesor de artă dramatica la Centrul Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” din București și reprezentant al Editurii Creator (din grupul de firme Libris, pentru evenimentele de lansare carte București). O puteți vedea jucând la Teatrul Dramaturgilor Români, piesa sa, Brâncuși, Dragostea mea, fiind inclusă în repertoriul acestui teatru.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.