Claudia Motea, succes fulminant în Israel, la Tel Aviv
https://www.ziarulmetropolis.ro/claudia-motea-succes-fulminant-in-israel-la-tel-aviv/

Claudia Motea este o actriţă româno-canadiană cu o personalitate artistică unică. Ea a reuşit să se impună pe scena vieţii culturale româneşti şi internaţionale şi ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare şi profesoară de artă dramatică.

Un articol de Rhea Cristina|2 iunie 2022

Artista a locuit peste 12 ani în Canada. Are dublă cetățenie, dar a revenit în România. Dorul de a juca în limba română a adus-o înapoi pe scena teatrului românesc.

Cartea ei, „Brâncuși, Dragostea mea”, a avut un succes uriaș și a fost tradusă în 10 limbi, fiind ulterior transformată într-un spectacol de teatru & multimedia fascinant, în regia lui Beatrice Rancea. În acest one-woman-show uimitor, actrița joacă 9 personaje: cele nouă femei celebre care i-au fost muze lui Brâncuși: Margit Pogany, Maria Tanase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon ți Milița Petrașcu.

Așadar, o adevărată performanță artistică a Claudiei Motea, dezvaluită printr-o doză magică de talent și dăruire, în crearea diversă a acestor personalități complexe!

În luna mai 2022, actrița Claudia Motea a primit în Israel, la Tel Aviv, Medalia Guvernamentală Numismatică a Statului Israel, ”Kol Israel Haverim” – Prietenii Israelului, pentru activitatea sa cultural-artistică în direcția dezvoltării legăturilor și prieteniei româno-israeliene.

De asemenea, artista a primit un premiu special și pentru cartea sa „SHALOM, ISRAEL!”. Acest volum este sursa de inspirație a piesei de teatru „SHALOM, ISRAEL!”, un nou proiect teatral cu implicarea Centrului UNESCO “Mihai Eminescu”, pe care Claudia Motea o va juca împreună cu soprana Arlinda Morava, în regia lui Beatrice Rancea. O primă reprezentație, un fragment teatral, va avea loc la Iași în data de 29 iunie, la invitația Instituției muzeografice, cu ocazia Comemorării Holocaustului.

Totodată, Centrul Cultural Israeliano-Român din Tel Aviv, revista Maximum și editura Teșu au conferit artistei premiul “Cartea anului 2021” pentru volumul său, „SHALOM, ISRAEL!”.
Incă o veste îmbucurătoare pentru noi toți: cartea actriței Claudia Motea, „SHALOM, ISRAEL!”, proaspăt premiată la Tel Aviv, a fost prezentă recent la SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE DE LA TORINO, iar acum va fi lansată la Bookfest 2022.

Alte proiecte ale artistei, în viitorul apropiat, la care suntem cu toții invitați, sunt: 16 iunie, la Palatul Șuțu din București, un spectacolul comemorativ, De ce tu, dragul nostru Eminescu, cu Trupa Teatrul Nostrum UZPR; 23 iunie, susținerea spectacolului Brâncuși, Dragostea mea, pe scena Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești, unde va avea loc și lansarea cărții cu același titlu și o expoziție de pictură, Brancuși și muzele lui (la invitația doamnei Martha Mocanu – BES România și cu implicarea Centrului Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” – ca producător); pe 25 iunie, la Botoșani, un proiect cultural de mare anvergurp, Alice Sfintesco – Cântecul Cuvintelor; iar în luna august, la LibFest – Târgul Internațional de Carte Brașov, actrița va lansa un nou volum de piese din dramaturgia contemporană nord-americană.
În prezent, Claudia Motea este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, profesor de artă dramatica la Centrul Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” din București și reprezentant al Editurii Creator (din grupul de firme Libris, pentru evenimentele de lansare carte București). O puteți vedea jucând la Teatrul Dramaturgilor Români, piesa sa, Brâncuși, Dragostea mea, fiind inclusă în repertoriul acestui teatru.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”