Claudia Motea, succes fulminant în Israel, la Tel Aviv
https://www.ziarulmetropolis.ro/claudia-motea-succes-fulminant-in-israel-la-tel-aviv/

Claudia Motea este o actriţă româno-canadiană cu o personalitate artistică unică. Ea a reuşit să se impună pe scena vieţii culturale româneşti şi internaţionale şi ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare şi profesoară de artă dramatică.

Un articol de Rhea Cristina|2 iunie 2022

Artista a locuit peste 12 ani în Canada. Are dublă cetățenie, dar a revenit în România. Dorul de a juca în limba română a adus-o înapoi pe scena teatrului românesc.

Cartea ei, „Brâncuși, Dragostea mea”, a avut un succes uriaș și a fost tradusă în 10 limbi, fiind ulterior transformată într-un spectacol de teatru & multimedia fascinant, în regia lui Beatrice Rancea. În acest one-woman-show uimitor, actrița joacă 9 personaje: cele nouă femei celebre care i-au fost muze lui Brâncuși: Margit Pogany, Maria Tanase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon ți Milița Petrașcu.

Așadar, o adevărată performanță artistică a Claudiei Motea, dezvaluită printr-o doză magică de talent și dăruire, în crearea diversă a acestor personalități complexe!

În luna mai 2022, actrița Claudia Motea a primit în Israel, la Tel Aviv, Medalia Guvernamentală Numismatică a Statului Israel, ”Kol Israel Haverim” – Prietenii Israelului, pentru activitatea sa cultural-artistică în direcția dezvoltării legăturilor și prieteniei româno-israeliene.

De asemenea, artista a primit un premiu special și pentru cartea sa „SHALOM, ISRAEL!”. Acest volum este sursa de inspirație a piesei de teatru „SHALOM, ISRAEL!”, un nou proiect teatral cu implicarea Centrului UNESCO “Mihai Eminescu”, pe care Claudia Motea o va juca împreună cu soprana Arlinda Morava, în regia lui Beatrice Rancea. O primă reprezentație, un fragment teatral, va avea loc la Iași în data de 29 iunie, la invitația Instituției muzeografice, cu ocazia Comemorării Holocaustului.

Totodată, Centrul Cultural Israeliano-Român din Tel Aviv, revista Maximum și editura Teșu au conferit artistei premiul “Cartea anului 2021” pentru volumul său, „SHALOM, ISRAEL!”.
Incă o veste îmbucurătoare pentru noi toți: cartea actriței Claudia Motea, „SHALOM, ISRAEL!”, proaspăt premiată la Tel Aviv, a fost prezentă recent la SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE DE LA TORINO, iar acum va fi lansată la Bookfest 2022.

Alte proiecte ale artistei, în viitorul apropiat, la care suntem cu toții invitați, sunt: 16 iunie, la Palatul Șuțu din București, un spectacolul comemorativ, De ce tu, dragul nostru Eminescu, cu Trupa Teatrul Nostrum UZPR; 23 iunie, susținerea spectacolului Brâncuși, Dragostea mea, pe scena Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești, unde va avea loc și lansarea cărții cu același titlu și o expoziție de pictură, Brancuși și muzele lui (la invitația doamnei Martha Mocanu – BES România și cu implicarea Centrului Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” – ca producător); pe 25 iunie, la Botoșani, un proiect cultural de mare anvergurp, Alice Sfintesco – Cântecul Cuvintelor; iar în luna august, la LibFest – Târgul Internațional de Carte Brașov, actrița va lansa un nou volum de piese din dramaturgia contemporană nord-americană.
În prezent, Claudia Motea este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, profesor de artă dramatica la Centrul Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” din București și reprezentant al Editurii Creator (din grupul de firme Libris, pentru evenimentele de lansare carte București). O puteți vedea jucând la Teatrul Dramaturgilor Români, piesa sa, Brâncuși, Dragostea mea, fiind inclusă în repertoriul acestui teatru.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.