Claudia Motea, succes fulminant în Israel, la Tel Aviv
https://www.ziarulmetropolis.ro/claudia-motea-succes-fulminant-in-israel-la-tel-aviv/

Claudia Motea este o actriţă româno-canadiană cu o personalitate artistică unică. Ea a reuşit să se impună pe scena vieţii culturale româneşti şi internaţionale şi ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare şi profesoară de artă dramatică.

Un articol de Rhea Cristina|2 iunie 2022

Artista a locuit peste 12 ani în Canada. Are dublă cetățenie, dar a revenit în România. Dorul de a juca în limba română a adus-o înapoi pe scena teatrului românesc.

Cartea ei, „Brâncuși, Dragostea mea”, a avut un succes uriaș și a fost tradusă în 10 limbi, fiind ulterior transformată într-un spectacol de teatru & multimedia fascinant, în regia lui Beatrice Rancea. În acest one-woman-show uimitor, actrița joacă 9 personaje: cele nouă femei celebre care i-au fost muze lui Brâncuși: Margit Pogany, Maria Tanase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon ți Milița Petrașcu.

Așadar, o adevărată performanță artistică a Claudiei Motea, dezvaluită printr-o doză magică de talent și dăruire, în crearea diversă a acestor personalități complexe!

În luna mai 2022, actrița Claudia Motea a primit în Israel, la Tel Aviv, Medalia Guvernamentală Numismatică a Statului Israel, ”Kol Israel Haverim” – Prietenii Israelului, pentru activitatea sa cultural-artistică în direcția dezvoltării legăturilor și prieteniei româno-israeliene.

De asemenea, artista a primit un premiu special și pentru cartea sa „SHALOM, ISRAEL!”. Acest volum este sursa de inspirație a piesei de teatru „SHALOM, ISRAEL!”, un nou proiect teatral cu implicarea Centrului UNESCO “Mihai Eminescu”, pe care Claudia Motea o va juca împreună cu soprana Arlinda Morava, în regia lui Beatrice Rancea. O primă reprezentație, un fragment teatral, va avea loc la Iași în data de 29 iunie, la invitația Instituției muzeografice, cu ocazia Comemorării Holocaustului.

Totodată, Centrul Cultural Israeliano-Român din Tel Aviv, revista Maximum și editura Teșu au conferit artistei premiul “Cartea anului 2021” pentru volumul său, „SHALOM, ISRAEL!”.
Incă o veste îmbucurătoare pentru noi toți: cartea actriței Claudia Motea, „SHALOM, ISRAEL!”, proaspăt premiată la Tel Aviv, a fost prezentă recent la SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE DE LA TORINO, iar acum va fi lansată la Bookfest 2022.

Alte proiecte ale artistei, în viitorul apropiat, la care suntem cu toții invitați, sunt: 16 iunie, la Palatul Șuțu din București, un spectacolul comemorativ, De ce tu, dragul nostru Eminescu, cu Trupa Teatrul Nostrum UZPR; 23 iunie, susținerea spectacolului Brâncuși, Dragostea mea, pe scena Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești, unde va avea loc și lansarea cărții cu același titlu și o expoziție de pictură, Brancuși și muzele lui (la invitația doamnei Martha Mocanu – BES România și cu implicarea Centrului Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” – ca producător); pe 25 iunie, la Botoșani, un proiect cultural de mare anvergurp, Alice Sfintesco – Cântecul Cuvintelor; iar în luna august, la LibFest – Târgul Internațional de Carte Brașov, actrița va lansa un nou volum de piese din dramaturgia contemporană nord-americană.
În prezent, Claudia Motea este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, profesor de artă dramatica la Centrul Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” din București și reprezentant al Editurii Creator (din grupul de firme Libris, pentru evenimentele de lansare carte București). O puteți vedea jucând la Teatrul Dramaturgilor Români, piesa sa, Brâncuși, Dragostea mea, fiind inclusă în repertoriul acestui teatru.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

12
/08
/22

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

12
/08
/22

Ediția aniversară a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a coregrafului și regizorului RĂZVAN MAZILU – se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 25-27 august 2022.