Caravana UNATC și Educația prin Teatru în Republica Moldova
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-unatc-si-educatia-prin-teatru-in-republica-moldova/

În perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2022, Caravana UNATC se va deplasa în premieră în Republica Moldova, cu o echipă de profesori şi studenţi.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2022

Inițiativa face parte din proiectul „Caravana UNATC pentru Comunitățile istorice românești”, proiect organizat de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, aflat sub patronajul Administrației Prezidențiale și sprijinit de Ministerul Educației din România. Deplasarea din Republica Moldova are ca parteneri principali Ambasada României, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Culturii din țara gazdă.

Platformă culturală itinerantă de practică și introducere teoretică în instrumentele de pedagogie artistică, Caravana UNATC în Republica Moldova constituie un cadru activ de transfer și schimb cultural. Ziua de sâmbătă, 24 septembrie, va fi dedicată exclusiv în Chișinău introducerii teoretice și practice a conceptului de „Educație prin Teatru”.

La inaugurarea oficială vor fi prezenți cu alocuțiuni pe tema educației prin teatru Excelența Sa, Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Liviu Lucaci, rectorul UNATC, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinte al Comisiei parlamentare de cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, Adriana Cazacu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Alexandra Barbăneagră, rector al Universității pedagogice, Victoria Melnic, rector AMTAP. Programul va continua cu prezentări introductive și argumentative privind Educația prin teatru, susținute de către UNATC, prin prof. univ. dr. Bogdana Darie, prof. univ. dr. Magda Jianu și psiholog drd. Yolanda Crețescu.

După introducerile teoretice, participanții vor putea urmări studenții UNATC în spectacolul de teatru, „Iubiri senile”, un spectacol de Commedia dell’Arte plin de citate, de jocuri, de ritm, care te face să râzi, să te emoționezi și să gândești.

Programul zilei se va încheia cu două ateliere tematice: Atelier Happy Minds- Dezvoltare emoțională și construirea identității de sine și Dezvoltarea creativității prin jocuri teatrale, Atelier susținut de Școala Doctorală UNATC.

Duminică, 25 septembrie, începând cu ora 18:00, la Centrul Național de Educație prin Teatru, str. Serghei Lazo 23, Chișinău, publicul local se va putea bucura de două spectacole ale studenților UNATC, „Iubiri senile” și ”Păpuși și marionete”.

În cursul săptămânii școlare 26-30 septembrie, Caravana UNATC va susține în raioanele Criuleni, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Strășeni activități didactice dedicate copiilor între 8 și 14 ani: ateliere de Jocuri teatrale, susținute de o echipă mixtă de la Departamentele UNATC de Pedagogie teatrală și de la Școala Doctorală, ateliere Happy Minds, susținute de Asociația parteneră Happy Minds, ateliere de proiecții și discuții pe marginea filmelor, susținute de Facultatea de Film, precum și ateliere de aplicații digitale interactive, susținute de studenți de la Departamentul UNATC de Cercetare.

UNATC s-a implicat activ în promovarea beneficiilor pe care educația teatrală le poate avea în formarea individualității umane. Integrat în procesul educațional încă din copilărie, teatrul poate dezvolta tânărului competențe și abilități care îl ajută să se integreze cu mai mare ușurință în comunitate, să chestioneze fenomenele din mediul înconjurător și să acționeze într-un mod creativ.

Eforturile UNATC depuse în ultimii ani și-au găsit împlinirea în momentul în care propunerile de programe cu specific teatral au primit aprobare de la Ministerul Educației din România, pentru a fi integrate în Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ) în 2020.

Orele de teatru contribuie la formarea din punct de vedere creativ și socio-emoțional a copilului urmărind să-l pregătească pentru viață. Relevanța propunerii pentru introducerea acestei discipline este susținută, în primul rând, de necesitatea de a forma elevilor competențe și abilități din sfera creativă și socio-emoțională, care completează cunoștințele dobândite la celelalte discipline din trunchiul comun și le oferă deprinderi care îi vor ajuta atât pe plan personal, cât și profesional. Disciplina cu specific teatral pune la dispoziția elevilor un spațiu de explorare, bazat pe procesul de încercare și eroare, cu rol în cunoașterea lumii înconjurătoare și autocunoaștere care conduc, implicit, la îmbunătățirea propriei persoane indiferent de domeniul de activitate pe care și-l vor alege după absolvirea celor 12 clase.

În învățământul preuniversitar, finalitatea disciplinei teatru nu este aceea de a pregăti actori, regizori, scenografi, coregrafi, ci de a oferi o abordare de formare holistică. Teatrul educațional presupune încurajarea fiecărui participant în a-și găsi rolul în cadrul grupului de lucru, în funcție de interesele și abilitățile pe care le deține.

Din perspectiva psiho-emoțională, educația prin teatru contribuie la formarea de generații performante, echilibrate emoțional, și de actori activi în societate. Educația este strâns legată de sănătatea psiho-emoțională. Statisticile îngrijorătoare din ultimii ani, precum și semnalele de alarmă ale Organizației Mondiale de sănătate, arată clar spre o creștere a depresiei în rândul tinerilor. Contextul Covid a amplificat trendul, deseori cu consecințe grave. Cu atât mai mult, educația este responsabilă și trebuie să adopte noi metode pentru prevenirea dezechilibrelor psiho-emoționale ale celor tineri și pregătirea sa pentru o corectă și eficientă gestiune a stresului.

Obiectivul Caravanei UNATC pentru Comunitățile istorice românești este crearea unui program prin care studenții UNATC să-și dobândească experiență practică prin identificarea și structurarea posibilităților concrete de folosire a metodelor și mijloacelor puse la dispoziție de arta teatrului și filmului în vederea sprijinirii tinerilor aflați în străinătate.

Detaliile proiectului „Caravana UNATC pentru Comunitățile istorice românești” vor putea fi găsite pe canalele de Social Media UNATC – www.unatc.ro și https://www.facebook.com/UNATC.ILC.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.