Corul Madrigal anunță premiera unui nou proiect muzical SALVE REGINA
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-anunta-premiera-unui-nou-proiect-muzical-salve-regina/

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunţă premiera Concertului Extraordinar „Salve Regina”, organizat pe 8 octombrie 2022, de la ora 20:00, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti

Un articol de Liliana Matei|30 septembrie 2022

Evenimentul va fi dirijat Alexander Drčar, invitat extraordinar al Corului Madrigal la București, coordonatorul catedrei de dirijat a  Universității Mozarteum, din Salzburg.

Accesul spectatorilor la concert este gratuit și se va face exclusiv prin rezervarea online a biletelor cu valoare 0 pe Bilete.ro  la https://s9.ro/1oiv, conform regulamentului afișat pe platformă.

Concertul Extraordinar „Salve Regina” este realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti și reprezintă o premieră repertorială pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Programul evenimentului prezintă un periplu prin muzica sacră scrisă pentru cor în perioada Romantismului german și austriac și cuprinde o serie distinctă de lucrări din creația compozitorilor Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms și Anton Bruckner. Lucrările au fost special alese de Dr. Alexander Drčar, cu accent pe creații care să pună în lumină sonoritatea unică a corului, precum și spiritul sonor al romantismului, în special din sfera muzicii sacre.

Doctor în muzică și coordonatorul Departamentului de Dirijat, Dirijat coral și Dirijat Orchestră de suflători în cadrul Universității Mozarteum din Salzburg, Alexander Drčar este unul dintre cei mai renumiți formatori europeni în arta dirijorală și o inspirație pentru noile generații de dirijori și muzicieni.

La invitația Corului Madrigal, Dr. Alexander Drčar a coordonat pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, la București, un program interactiv de specializare în arta dirijatului coral, desfășurat exclusiv în cadrul inițiativelor de profesionalizare derulate sistematic de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Astfel, în cadrul workshopurilor desfășurate la sediul Corul Madrigal, Dr. Alexander Drčar a pregătit împreună cu dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan noul repertoriu „Salve Regina”, dedicat cu precădere compozitorilor germani și austrieci de secol XIX.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.madrigal.ro și pe paginile de social media ale ansamblului.

*

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut sute de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.750 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

 

Alexander Drčar este unul dintre cei mai renumiți dirijori europeni și Șef al Departamentului Dirijat/Dirijat Coral/Dirijat orchestră de suflători la prestigioasa Universitate Mozarteum din Salzburg. S-a născut în 1966 la München, Germania și a studiat dirijatul cu Karl Österreicher la Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Viena, Austria, universitate absolvită cu excelență. De atunci, a dirijat concerte și spectacole de operă la cele mai impresionante instituții culturale muzicale din Europa și nu numai, fiind implicat și în numeroase proiecte dedicate muzicii contemporane, în calitate de dirijor invitat regulat cu ansamblul ›die reihe‹ Viena și œnm (Oestereichisches Ensemble für Neue Musik) din Salzburg. Mai mult, Alexander Drčar a scris o teză de doctorat despre Igor Stravinsky în postura de dirijor al lucrării Le sacre du printemps (ph.D. în 2013) și a publicat numeroase lucrări din sfera muzicologiei. Dr. Alexander Drčar este, de asemenea, Lector senior al Departamentului de Dirijat orchestră la Universitatea Mozarteum, Salzburg, Austria, unde colaborează cu maestrul Ion Marin.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.