Corul Madrigal anunță premiera unui nou proiect muzical SALVE REGINA
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-anunta-premiera-unui-nou-proiect-muzical-salve-regina/

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunţă premiera Concertului Extraordinar „Salve Regina”, organizat pe 8 octombrie 2022, de la ora 20:00, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti

Un articol de Liliana Matei|30 septembrie 2022

Evenimentul va fi dirijat Alexander Drčar, invitat extraordinar al Corului Madrigal la București, coordonatorul catedrei de dirijat a  Universității Mozarteum, din Salzburg.

Accesul spectatorilor la concert este gratuit și se va face exclusiv prin rezervarea online a biletelor cu valoare 0 pe Bilete.ro  la https://s9.ro/1oiv, conform regulamentului afișat pe platformă.

Concertul Extraordinar „Salve Regina” este realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti și reprezintă o premieră repertorială pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Programul evenimentului prezintă un periplu prin muzica sacră scrisă pentru cor în perioada Romantismului german și austriac și cuprinde o serie distinctă de lucrări din creația compozitorilor Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms și Anton Bruckner. Lucrările au fost special alese de Dr. Alexander Drčar, cu accent pe creații care să pună în lumină sonoritatea unică a corului, precum și spiritul sonor al romantismului, în special din sfera muzicii sacre.

Doctor în muzică și coordonatorul Departamentului de Dirijat, Dirijat coral și Dirijat Orchestră de suflători în cadrul Universității Mozarteum din Salzburg, Alexander Drčar este unul dintre cei mai renumiți formatori europeni în arta dirijorală și o inspirație pentru noile generații de dirijori și muzicieni.

La invitația Corului Madrigal, Dr. Alexander Drčar a coordonat pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, la București, un program interactiv de specializare în arta dirijatului coral, desfășurat exclusiv în cadrul inițiativelor de profesionalizare derulate sistematic de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Astfel, în cadrul workshopurilor desfășurate la sediul Corul Madrigal, Dr. Alexander Drčar a pregătit împreună cu dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan noul repertoriu „Salve Regina”, dedicat cu precădere compozitorilor germani și austrieci de secol XIX.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.madrigal.ro și pe paginile de social media ale ansamblului.

*

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut sute de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.750 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

 

Alexander Drčar este unul dintre cei mai renumiți dirijori europeni și Șef al Departamentului Dirijat/Dirijat Coral/Dirijat orchestră de suflători la prestigioasa Universitate Mozarteum din Salzburg. S-a născut în 1966 la München, Germania și a studiat dirijatul cu Karl Österreicher la Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Viena, Austria, universitate absolvită cu excelență. De atunci, a dirijat concerte și spectacole de operă la cele mai impresionante instituții culturale muzicale din Europa și nu numai, fiind implicat și în numeroase proiecte dedicate muzicii contemporane, în calitate de dirijor invitat regulat cu ansamblul ›die reihe‹ Viena și œnm (Oestereichisches Ensemble für Neue Musik) din Salzburg. Mai mult, Alexander Drčar a scris o teză de doctorat despre Igor Stravinsky în postura de dirijor al lucrării Le sacre du printemps (ph.D. în 2013) și a publicat numeroase lucrări din sfera muzicologiei. Dr. Alexander Drčar este, de asemenea, Lector senior al Departamentului de Dirijat orchestră la Universitatea Mozarteum, Salzburg, Austria, unde colaborează cu maestrul Ion Marin.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.