Furtuna – premieră teatrală la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/furtuna-premiera-teatrala-la-tvr2/

Spectacolul „Furtuna”, după un text de William Shakespeare, este difuzat de TVR 2 azi, de la ora 20.10, în seria de premiere teatrale de televiziune oferite de TVR.

Un articol de Andrada Văsii|27 octombrie 2013

Spectacolul „Furtuna”, după un text de William Shakespeare, este difuzat de TVR 2 azi, de la ora 20.10, în seria de premiere teatrale de televiziune oferite de TVR.

Spectacolul, realizat în colaborare cu Centrul de Proiecte Culturale UNESCO „Nicolae Bălcescu”, poate fi urmărit şi online, accesând portalul video al Televiziunii Române – tvrplus.ro.

Regia, versiunea scenică şi adaptarea pentru televiziune sunt semnate de Victor Ioan Frunză, iar din distribuţie fac parte Ioana Barbu, George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion. Sunt patru actori care interpretează 15 personaje, într-o poveste al carei motto ar putea fi, aşa cum spune regizorul piesei, o deviza a NASA: „Totul e posibil! Imposibilul ia doar ceva mai mult timp”.

Ca de obicei, spectacolul va fi precedat de un scurt preambul realizat de maestrul Radu Beligan.

Furtuna din televizor

Aşa cum declară regizorul Victor Ioan Frunză, „Furtuna” este comedia Libertăţii şi a Identităţii, alegoria populară a confruntării dintre omul artistic și omul mediocru. „Dintre Prospero, un om agăţat de stânca speranţei, şi  Caliban, un inocent primitiv şi straniu, incapabil de a sesiza răul pe care îl comite. Este un joc ce lasă să se zărească, dincolo de cuvinte şi de gesturi, o fereastră către puterea dinlăuntru, cea care te face să muţi munţii din loc.”

Furtuna

Sorin Miron şi George Costin, într-o scenă din Furtuna

Regizorul mai spune că „piesa ne arată cum poţi transforma o vulnerabilitate în avantaj. Ne spune că teama de eşec te menţine învingător si că omul trebuie să ia măsuri pentru a restabili echilibrul şi onoarea.  Pentru acest spectacol, ca și pentru multe altele, am construit o versiune nouă, dar care nu modifică nimic din spiritul operei lui Shakespeare. Limbajul este actualizat, unele pasaje sunt scurtate. Avem de-a face cu o redramatizare/rescriere a textului, ceea ce nu înseamnă câtuşi de puţin că trădezi autorul. Spectacolul a fost pus în scenă în 36 de repetiţii şi a avut patru reprezentaţii de test până la premieră, iar reluarea productiei de teatru la TVR este un demers lăudabil pe care îl aşteptam de multă vreme.“

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale – spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru.

TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, în care a adus în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto credit: Adriana Grand, spectacolul Furtuna

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.