Arta in 2013 – de la Picasso la Brâncuşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-in-2013-de-la-picasso-la-brancusi/

Piaţa de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere preţurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

Un articol de Petre Ivan|31 decembrie 2013

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon sau ale românului Constantin Brâncuşi.

2013 a fost, printre altele, un an al recordurilor pe piața de artă mondială, în care topul primelor trei celor mai scumpe opere de artă vândute a arătat astfel:

1. „Le Rêve” de Pablo Picasso – 155 de milioane de dolari

Miliardarul american Steven A. Cohen, un avid colecţionar de artă, a cumpărat cu 155 de milioane de dolari tabloul „Le Reve”, o operă care o reprezintă pe Marie-Thérèse Walter, tânăra amantă a artistului Pablo Picasso.

2. „Three Studies of Lucien Freud” de Francis Bacon – 142 de milioane de dolari

Tripticul „Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată în noiembrie de casa Christie’s, la New York.

Opera este formată din trei tablouri în care Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, apare în trei ipostaze diferite.

3. „Silver Car Crash (Double Disaster)” de Andy Warhol – 105 milioane de dolari

Opera „Silver Car Crash (Double Disaster)”, de Andy Warhol, a fost vândută cu 105 milioane de dolari la o licitaţie organizată în noiembrie, la New York. Lucrarea face parte dintr-o serie intitulată „Death and Disaster”, creată de Andy Warhol în 1963.

Arta in 2013

Românii, pe piața international de arta in 2013

1.      „L’enfant endormi” și „Studiu pentru domnişoara Pogany” de Constantin Brâncuşi

Constantin Brâncuşi continuă să fie cel mai tranzacţionat artist român pe piaţa de artă mondială. Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 828.477 de euro, la o licitaţie organizată în februarie, la Londra, de casa Sotheby’s.

În plus, o schiţă realizată de Brâncuşi – „Studiu pentru domnişoara Pogany” – a fost vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

2.      „Cazul straniu al domnului K” de Victor Brauner

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitaţia Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro.

Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ” (1948) a fost adjudecată pentru 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013, notează Mediafax.

3.      „Regele” de Adrian Ghenie

Un alt artist român care a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă este Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti.

Tabloul său „Regele” a fost vândut la o licitaţie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul „Dr. Mengele 2”, al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s.

Foto cu Arta in 2013: „L’enfant endormi” și „Le Rêve” – targujiu-gorj.ro si wikipedia

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.