La Filarmonica „Oltenia” se deschide Festivalul International „Craiova Muzicală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-filarmonica-oltenia-se-deschide-festivalul-international-craiova-muzicala/

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie. Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie.

Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub conducerea dirijorală a maestrului Florentin Mihăescu, precum şi Corul de copii al instituţiei, pregătit de Manuela Enache. Soliştii serii sunt trei nume sonore ale scenei muzicale: soprana Irina Iordăchescu, tenorul Szerekován János şi baritonul Iordache Basalic. Concertul va fi prefaţat, la ora 18.00, de vernisarea expoziţiei de pictură pe sticlă ‘Carmina Burana’ şi de prezentarea cărţii ‘Carmine’, de Petre Cichirdan.

În programul festivalului sunt cuprinse nouă evenimente muzicale în care îşi vor da concursul dirijori şi solişti cunoscuţi atât în domeniul muzicii simfonice şi vocal-simfonice, cât şi în domeniul muzicii de cameră, precum dirijorii Florentin Mihăescu (Cluj-Napoca), Cristian Oroşanu (Braşov), Ovidiu Bălan (Bacău), Gheorghe Costin (Timişoara) şi Cristian Florea – Spania (dirijorul principal al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova), sopranele Irina Iordăchescu (Opera Naţională Bucureşti) şi Diana Ţugui (Teatrul Liric ‘Elena Teodorini’ din Craiova), baritonul Iordache Basalic (Opera Naţională Bucureşti), pianistul Mihai Ungureanu (Filarmonica ‘Oltenia’).

Un moment important al ediţiei 2012 a festivalului îl constituie revenirea pe scena Filarmonicii ‘Oltenia’ pe 19 noiembrie a prestigiosului Cvartet ‘Ad Libitum’ al Filarmonicii ‘Moldova’ din Iaşi (Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă, Filip Papa – violoncel). Cu prilejul aniversării a 30 de ani de activitate, pe scena Filarmonicii craiovene va concerta vineri, 14 noiembrie, Trio ‘Syrinx’ al Filarmonicii ‘Mihail Jora’ din Bacău (Dorel Baicu – flaut, Adrian  Petrescu – oboi, Pavel Ionescu – fagot).

Din motive financiare, în acest an organizatorii au invitat puţini artişti de peste hotare, toţi provenind din ţările Europei de Est: tenorul Szerekován János (Ungaria) – invitat permanent al Teatrului Csokonai din Debrecen şi al Teatrului Naţional din Szeged, violistul Dejan Mladenovic (Belgrad, Serbia), care va prezenta o primă audiţie pentru România cu Concertul pentru violă şi orchestră de Alfred Schnittke, pianistul Kasparas Uinskas, din Lituania, care va susţine un recital de pian, pe 28 noiembrie, şi un concert cu orchestra, pe 30 noiembrie.
Invitată în festival este şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova care, în închiderea festivalului, pe 3 decembrie, va susţine partitura Anotimpurilor de Vivaldi.

 

 

Sursa: Agerpres

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.