La Filarmonica „Oltenia” se deschide Festivalul International „Craiova Muzicală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-filarmonica-oltenia-se-deschide-festivalul-international-craiova-muzicala/

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie. Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie.

Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub conducerea dirijorală a maestrului Florentin Mihăescu, precum şi Corul de copii al instituţiei, pregătit de Manuela Enache. Soliştii serii sunt trei nume sonore ale scenei muzicale: soprana Irina Iordăchescu, tenorul Szerekován János şi baritonul Iordache Basalic. Concertul va fi prefaţat, la ora 18.00, de vernisarea expoziţiei de pictură pe sticlă ‘Carmina Burana’ şi de prezentarea cărţii ‘Carmine’, de Petre Cichirdan.

În programul festivalului sunt cuprinse nouă evenimente muzicale în care îşi vor da concursul dirijori şi solişti cunoscuţi atât în domeniul muzicii simfonice şi vocal-simfonice, cât şi în domeniul muzicii de cameră, precum dirijorii Florentin Mihăescu (Cluj-Napoca), Cristian Oroşanu (Braşov), Ovidiu Bălan (Bacău), Gheorghe Costin (Timişoara) şi Cristian Florea – Spania (dirijorul principal al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova), sopranele Irina Iordăchescu (Opera Naţională Bucureşti) şi Diana Ţugui (Teatrul Liric ‘Elena Teodorini’ din Craiova), baritonul Iordache Basalic (Opera Naţională Bucureşti), pianistul Mihai Ungureanu (Filarmonica ‘Oltenia’).

Un moment important al ediţiei 2012 a festivalului îl constituie revenirea pe scena Filarmonicii ‘Oltenia’ pe 19 noiembrie a prestigiosului Cvartet ‘Ad Libitum’ al Filarmonicii ‘Moldova’ din Iaşi (Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă, Filip Papa – violoncel). Cu prilejul aniversării a 30 de ani de activitate, pe scena Filarmonicii craiovene va concerta vineri, 14 noiembrie, Trio ‘Syrinx’ al Filarmonicii ‘Mihail Jora’ din Bacău (Dorel Baicu – flaut, Adrian  Petrescu – oboi, Pavel Ionescu – fagot).

Din motive financiare, în acest an organizatorii au invitat puţini artişti de peste hotare, toţi provenind din ţările Europei de Est: tenorul Szerekován János (Ungaria) – invitat permanent al Teatrului Csokonai din Debrecen şi al Teatrului Naţional din Szeged, violistul Dejan Mladenovic (Belgrad, Serbia), care va prezenta o primă audiţie pentru România cu Concertul pentru violă şi orchestră de Alfred Schnittke, pianistul Kasparas Uinskas, din Lituania, care va susţine un recital de pian, pe 28 noiembrie, şi un concert cu orchestra, pe 30 noiembrie.
Invitată în festival este şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova care, în închiderea festivalului, pe 3 decembrie, va susţine partitura Anotimpurilor de Vivaldi.

 

 

Sursa: Agerpres

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.