A murit ultimul Strugaţki, celebrul scriitor de romane SF
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-ultimul-strugatki-celebrul-scriitor-de-romane-sf/

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.   Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.

 

Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi a lucrat la Observatorul Astronomic din Pulkovo înainte de a începe să scrie romane SF cu fratele său.

Fraţii Strugaţki au publicat primele lor romane în anii 1960, punând accentul pe aspectele cele mai întunecate din epoca modernă şi adugând elemente de satiră la adresa sistemului sovietic.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lor, „Picnic la marginea drumului”, a fost cenzurat de regimul comunist rus.

Adaptat mai târziu pentru marele ecran de celebrul regizor Andrei Tarkovski, în filmul „Călăuza/ Stalker”, acest roman a fost considerat profetic, întrucât a prevăzut catastrofa nucleară de la Cernobîl, care s-a produs la 15 ani după publicarea romanului.

Romanele fraţilor Strugaţki au inspirat generaţii întregi de scriitori de romane SF şi au fermecat numeroşi cititori, sensibili la dimensiunea filosofică ce răzbate din ele.

După decesul lui Arkadi, în 1991, Boris Strugaţki a publicat două romane care nu s-au mai bucurat de acelaşi succes. În schimb, romancierul rus s-a remarcat în politică, criticându-l adeseori pe preşedintele Vladimir Putin.

În 2009, Boris Strugaţki a început o corespondenţă îndelungată cu magnatul petrolului Mihail Hodorkovski, care este încarcerat, în care a evocat provocarea cu care se va confrunta omenirea, după epuizarea rezervelor de petrol. Această corespondenţă a fost publicată.

Recent, romancierul rus a semnat o petiţie prin care solicita eliberarea muzicienelor-militante din grupul Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare, şi a opozanţilor arestaţi înainte de ceremonia de învestitură a lui Vladimir Putin, în mai.

Boris Strugaţki suferea de tulburări cardiace şi se afla la spital pentru a face dializă, potrivit agenţiei RIA Novosti, care citează un prieten apropiat al scriitorului.

 

 

Sursa: Mediafax

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.