Un nou disc al sopranei Anna Netrebko
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-disc-al-sopranei-anna-netrebko/

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

Un articol de Cristina Comandaşu|21 noiembrie 2014

Anna Netrebko a făcut senzaţie încă de la debutul ei din 1994 (avea 23 ani!); iar consacrarea definitivă a venit în 1995, când a cântat prima dată în America – a jucat un rol în promovarea Annei şi dirijorul Valery Gergiev, conaţionalul ei.

Astăzi, când are 43 ani, Anna Netrebko se bucură de statutul de super-vedetă a operei contemporane: spectacole şi concerte pe cele mai mari scene ale lumii, peste 80 de discuri şi DVD-uri apărute la una dintre cele mai cunoscute case de discuri, Deutsche Grammophon, premii pentru cariera ei (cel mai recent, Solista de operă a anului 2014 la Gala premiilor Echo), premii pentru discurile ei, dar şi pentru statura ei – în 2007, Times o numea printre cele mai influente 100 personalităţi ale lumii.

Anna Netrebko s-a impus datorită vocii ei speciale – cu o întindere de soprană de coloratură, dar cu un timbru mai întunecat, talentului ei actoricesc şi frumuseţii fizice.

O super-soprană inteligentă

Anna Netrebko  şi Daniel Barenboim

Anna Netrebko şi Daniel Barenboim

Eu cred însă că mai curând inteligenţa ei este atu-ul suprem, dincolo de voce şi prezenţa scenică, precum şi firea ei, sinceră, caldă, apropiată de oameni.

Pentru că pentru orice artist, vine un moment când trebuie să facă alegeri în acord cu evoluţia lui, cu vârsta şi profilul scenic.

Aşa că Anna Netrebko ca înţeles că la 43 ani nu mai poate juca atu-urile pe care le avea la 23 ani. Aşa că începând de anul trecut, repertoriul ei s-a îmbogăţit cu roluri rezervate nu sopranelor lirico-lejere, ci spinto-dramatice, cu un timbru mai întunecat şi dramatic. Şi aşa, după un CD cu arii de Verdi apărut în 2013, iat-o pe Anna Netrebko obţinând un fulminant succes la Teatrul Metropolitan din New York, în stagiunea aceasta, întruchipând-o pe Lady Macbeth din opera Macbeth de Verdi.

Anna Netrebko  şi Richard Strauss

Era destul de greu să mi-o închipui pe Anna Netrebko cântând Ultimele 4 lieduri de Richard Strauss înainte de anul trecut, pentru că vorbim despre testamentul muzical al marelui compozitor german de la naşterea căruia s-au sărbătorit în 2014 150 ani, o muzică complexă, introvertită şi extrem de emoţionantă, dedicată unei soprane mature cu o voce pe măsură.

Iar pe discul care se lansează în 24 noiembrie 2014 la nivel internaţional, Anna Netrebko dovedeşte că trece testul muzicii lui Richard Strauss; chiar mai mult decât atât, pentru că interpretarea ei cred că este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat în acest an pentru aceste Ultime Anna Netrebko patru lieduri.

A ajutat-o mult şi orchestra, Capela de stat din Berlin, condusă de nu mai puţin celebrul Daniel Barenboim. Am aplaudat orchestra şi dirijorul anul trecut, în debutul festivalului Enescu, aşa că măcar cele câteva mii de oameni care au fost atunci la Sala Palatului, pot recunoaşte că aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai bune orchestre europene din prezent. Capela de stat din Berlin, actuala orchestră a Operei Unter den Linden din capitala germană, a fost înfiinţată în 1570 (!) ca orchestră de curte a prinţului elector de Brandenburg, deci poartă în spate o istorie de aproape 450 ani care poate stârni invidia oricui.

În partea a doua a discului lansat în 24 noiembrie 2014, Capela de stat din Berlin interpretează sub bagheta lui Daniel Barenboim, care conduce această orchestră din 1992, poemul simfonic „O viaţă de erou” de Richard Strauss – o versiune somptuoasă şi bogată în sensuri, aşa cum poate crea o orchestră germană pentru unul dintre cei mai importanţi compozitori romantici germani.

Unde se poate asculta

Aşa că, merită să ascultaţi măcar o dată noul disc Netrebko-Barenboim cu muzică de Richard Strauss. Radio România Muzical difuzează acest disc, integral, chiar în data lansării lui la nivel internaţional: luni, 24 noiembrie, ora 19, şi în reluare, duminică, 30 noiembrie, de la ora 13.05. Discul este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”, de la România-muzical, unde poate fi de asemenea reascultat oricând.

Discul este de asemenea disponibil şi în magazinele de specialitate din România, iar pentru comenzi online.

Îl recomand ca pe un cadou exclusivist de Crăciun – pentru cei pe care-i iubiţi mai mult sau, de ce nu, de ascultat acasă, în momente de reverie şi linişte.

Foto: Anna Netrebko şi Daniel Barenboim – romania-muzical.ro

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.