FITS 2015 – Deutsches Theater Berlin, Amir Kolben și Gigi Căciuleanu revin la Sibiu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2015-deutsches-theater-berlin-amir-kolben-si-gigi-caciuleanu-revin-la-sibiu/

Deutsches Theater Berlin revine după 5 ani la la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu cu un spectacol realizat pe un text al tinerei autoare Marianna Salzmann: „Mameloschn – limba în care să ne înţelegem cu toţii”. Reprezentaţia va avea loc în prima zi a festivalului, vineri, 12 iunie, ora 17:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

Născută în 1985, Marianna Salzmann a crescut în Moscova şi a studiat Scrierea Creativă în Teatru la Universitatea de Arte din Berlin. În 2012 a primit premiul Kleist Prize acordat Tinerilor Dramaturgi pentru piesa sa „Muttermale Fenster blau”.

Spectacolul prestigiosului teatru berlinez este regizat de Brit Bartkowiak și vorbește despre trei femei, trei generaţii, trei stiluri de viaţă: bunica, mama şi fiica.

Ce însemna să fii evreu cu 50 de ani în urmă în Germania comunistă şi ce înseamnă în Germania de astăzi?

Întrebări legate de identitate, apartenenţă şi patrie sunt explorate în contextul anti-semitismului latent din Germania de Est – despre care Clara, mama, a învăţat din propria experienţă tragică.

Chiar dacă vremurile s-au schimbat şi s-au adoptat anumite libertăţi, întrebările fundamentale rămân aceleaşi.

„Charlie Mandelbaum - o poartă cât o speranţă”

„Charlie Mandelbaum – o poartă cât o speranţă”

Amir Kolben

Coregraful israelian Amir Kolben revine la Sibiu cu spectacolul „Charlie Mandelbaum – o poartă cât o speranţă”, produs de compania de dans contemporan Kolben Dance Company,  pe care a înființat-o în 1996.

Reprezentația va avea loc luni, 15 iunie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare. Amir Kolben semnează coregrafia, scenografia şi muzica acestui spectacol uluitor în care Charlie este Charlie Chaplin, învinsul-câştigător ce poate exista doar într-o lume în care oamenii sunt clasificaţi astfel.

Charlie este Charles Lindberg, cel care a traversat cerul şi spaţiul imaginaţiei umane cu un avion primitiv, demonstrând că temeritatea umană nu are limite.

Charlie reprezintă toţi soldaţii al căror nume ar fi putut da titlul Punctului de control Charlie din Berlin, locul de trecere dintre două regiuni adverse ale unui oraş divizat. Şi Mandelbaum? Mandelbaum suntem noi.

Este tot ceea ce Charlie poate fi. Mandelbaum visează că într-o zi va deveni Charlie. Mandelbaum este poarta din zidul ce desparte cele două părţi ale Ierusalimului, pe vremea când nu era încă din aur.

Şi acum, când zidul a devenit invizibil, dar dureros de prezent, poate Mandelbaum s-ar putea întoarce la a fi încă un om care locuieşte pe o altă stradă, într-o altă ţară ce, întâmplător, e a noastră.

Gigi Căciuleanu,

Marele creator român de spectacole de dans și teatru coregrafic, Gigi Căciuleanu, este prezent și în această ediție a festivalului, cu „Imagine all the people”, pentru care semnează regia, coregrafia, costumele și light design-ul.

„Imagine all the people”

„Imagine all the people”

Director al Centrului Naţional Coregrafic din Rennes, creatorul companiei „Studioul de Dans Contemporan le Grand Théâtre de Nancy”, director artistic al Baletului Naţional din Chile, cap de afiş la Paris, Moscova, Montevideo, Tel Aviv, Santiago, Cardiff, Hamburg, Roma, Gigi Căciuleanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor în anul 2014, pentru unicitatea creaţiei sale în lumea dansului şi teatrului, sub semnul muzicii şi al poeziei.

Spectacolul produs de Opera Naţională Română Iaşi va avea loc marți, 16 iunie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare.

„În acest spectacol mi-am imaginat un grup de oameni, un eşantion de societate umană în acţiune. Şi care altă artă dacă nu cea a mişcării, a dansului, ar fi aptă să pună împreună aceşti atomi ai societăţii spre a da viaţă unui moment de fizică socială şi de alchimie de grup, (…) adresându-se nu numai ochiului, ci chiar gândirii şi, sper, inimii spectatorului. Mi-aş permite să-l invit pe acesta nu numai să privească, ci să participe cu imaginaţia la soarta fiecărui dans-actor. „Imagine All The People” – precum ne îndeamnă atât de frumos John Lennon.” – Gigi Căciuleanu.

Foto: FITS 2015 – sibfest.ro

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.