Dezbatere pe tema educației sexuale. Oscar Weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-pe-tems-educatiei-sexuale-oscar-weekend/

Elevi de la liceele din Bucureşti vor participa la o dezbatere pe tema educaţiei sexuale, după avanpremiera filmului 120 BPM/bătăi pe minut al regizorului Robert Campillo, care a abţinut în 2017 Marele Premiu la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2018

Doritorii sunt invitati vineri, 19 ianuarie, începând cu ora 17:30, la Cinema Elvire Popesco, la o discuție moderată de psihosociologul Vintilă Mihăilescu, la care vor mai participa cadre didactice, psihologi, medici și un reprezentant al asociației ACCEPT.

Sunt doar şase ţări în Uniunea Europeană care nu includ “Eduația sexuală” în programa şcolară. Iar România este printre ele. Studiile arată că în lipsa educației sexuale, peste 50.000 de minore au devenit mame în ultimii 6 ani în țara noastră, iar România este fruntaşă la avorturi și codaşă la contracepţie în Europa.

Filmul „120 BPM/bătăi pe minut” porneşte de la fapte reale – acţiunile organizaţiei civice ACT UP din Franţa anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară.

Mişcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi – de la cele sexuale la cele civice. Începută în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astăzi – de la căsătoria între pesoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

„120 BPM/bătăi pe minut”, filmul care l-a făcut pe Almodovar să izbucnească în plâns

În plină epidemie, grupul de acţiune „Act Up” s-a implicat în viaţa publică, combatând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii şi conştientizând opinia şi autorităţile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a metodelor de tratament. Dincolo de temă, „120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir. Regizoul Pedro Almodóvar spunea despre 120 BPM/bătăi pe minut: „Pur și simplu iubesc acest film, care m-a impresionat de la început până la sfârșit și mult după aceea. Robin Campillo ne-a spus o poveste cu eroi adevărați, care au salvat multe vieți”.

Pentru elevii de liceu care au peste 15 ani și doresc să participe la dezbatere însoțiți de profesor, accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, și se face pe bază de înscriere la adresa: [email protected], până pe 18 ianuarie. Pentru proiecțiile filmului „120 BPM/bătăi pe minut„ din 20 și 21 ianuarie, elevii de liceu care au peste 15 ani au acces la bilete cu valoare de 5 lei. Reducerea se aplică pe baza prezentării legitimației/carnetului de elev.

Oscar Weekend la a patra ediție

Cele mai titrate filme europene ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, vor putea fi urmărite în cadrul Oscar Weekend. Evenimentul, care are loc în weekend-ul 19-21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, se află anul acesta la a patra ediție. Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice precum 120 BPM/bătăi pe minut (Robin Campillo, Franța), Marele Premiu la Cannes 2017, Loveless (Andrei Zvyagintsev, Rusia), recompensat la Cannes cu Premiul Juriului, On Body and Soul (Ildiko Enyedi, Ungaria), marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin, din acest an, Happy End (Michael Haneke, Austria) și Fixeur (Adrian Sitaru, România). Oscar Wekend are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar (23 ianuarie). Gala decernării trofeelor va avea loc pe 4 martie.

Program complet: filmedefestival.ro/oscar-weekend/

Foto: Oscar Weekend la a patra ediție – FACEBOOK

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.