George Ivașcu: „Ilie Gheorghe ne-a lăsat nostalgici și reflexivi(…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-ilie-gheorghe-ne-a-lasat-nostalgici-si-reflexivi/

Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe… George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis un mesaj în care îşi exprimă regretul faţă de moartea actorului Ilie Gheorghe, „colosală prezenţă artistică”.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 aprilie 2018

Ilie Gheoghe, cunoscut pentru roluri ca Faust şi Caţavencu, a murit la vârsta de 77 de ani.

„Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe. Clipa plecării lui, intempestivă improvizaţie, îl identifică încă o dată cu spiritul shakesperian, lăsând definitiv captivă memoria colectivă acelor personaje zidite parcă în viziunea originară a autorului. Ilie Gheorghe, colosală prezenţă artistică, a permanentizat repere solide pentru traseele interpretative viitoare.

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

Fie că vorbim de inteligenţa artistică remarcabilă în minuţioasa construcţie a lui Caliban – cel atât de aplaudat în Anglia -, de Prospero, de Aaron din Titus Andronicus ori de minunatul Sir Toby, Ilie Gheorghe va rămâne personalitatea accentuată şi adânc pătrunzătoare, care a ştiut să făurească cu sufletul şi mintea, personaje inubliabile precum Faust şi Caţavencu şi Harpagon”, a transmis ministrul.

El a continuat: „Micşorând cercul celor proteici şi olimpieni, s-a aşezat precum Iona, dincolo, lasând în urma sa doar ecoul. Ilie Gheorghe a fost un bun coleg şi profesor, un partener de scenă ideal, un om generos şi dăruit. Ne-a lăsat nostalgici, reflexivi, obligându-ne să vedem, în tăcerea celor copleşiţi de regrete, până la ultimul spectacol din festival. Mereu şi mereu”.

Recompensat de UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011, cu premiul pentru întreaga activitate, Ilie Gheorghe este cunoscut şi din filme ca „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete) şi serialele TV, precum „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Foto: Ilie Gheorghe , George Ivașcu – facebook

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.