Ilie Gheorghe, 75 de ani de viață şi 50 de ani de carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-gheorghe-75-de-ani-de-viata-si-50-de-ani-de-cariera/

Duminică seara, timp de trei ore, sala mare a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a răsunat de aplauze pline de admiraţie pentru marele actor ILIE GHEORGHE.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2016

Cei 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră au fost sărbătoriţi cu un spectacol omagial în care Ilie Gheorghe a recitat poezii semnate de Marin Sorescu și Mihai Eminescu şi a readus la viaţă monologurile lui Iona, Faust sau Caţavencu.

Noi toţi ne bucurăm de prea-plinul energiei dumneavoastră pe care o dăruiţi cu atâta largheţe şi de harul întâlnirilor, întotdeauna memorabile. Vă apreciez pasiunea cu care de mai bine de 50 de ani reclădiţi magia teatrului, oferindu-ne un spectacol fascinant, cum nu mulţi reuşesc să facă. UNITER v-a recunoscut de mai multe ori meritele, şi, personal, vă admir spiritul cu care v-aţi dăruit teatrului, personajelor şi spaţiului imens al scenei, cu responsabilitate şi spontaneitate. Cu neştirbită acuitate descoperiţi esenţa vieţii în fiecare personaj şi reuşiţi de fiecare dată să o transmiteţi.Sunt părtaş emoţiilor acestei sărbătoriri şi vă transmit pe această cale gânduri de bine. Şi…  să ne bucurăm împreună de TEATRU! La emoţionante şi vibrante spectacole, aşa cum ne-aţi obişnuit, Maestre Ilie Gheorghe! – Ion Caramitru, președintele UNITER

Cu mare emoţie, Ilie Gheorghe a primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Olteniei unui laic.

Surpriza serii însă a fost mesajul scris şi interpretat de regizorul american Robert Wilson, cel care a pus în scenă piesa „Rinocerii” la Teatrul Național “Marin Sorescu” și care a ținut să-i transmită lui Ilie Gheorghe sentimentele sale de apreciere, în stilul său caracteristic, direct din Macau – China, unde se află în aceste zile.

“…Pentru el, eu scriu un imn, îi cânt un imn lui Ilie. Pentru că el este cel mai bun actor pe care îl cunosc. Pentru geniul său, omenia sa, pentru inteligența sa și pentru umorul său… Pentru cea de-a 75-a aniversare a zilei sale de naștere și pentru cei 50 de ani pe scenă, cu drag, întotdeauna, Bob Wilson.”

Foto: Ilie Gheorghe – Florin Chirea

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.