Ilie Gheorghe, 75 de ani de viață şi 50 de ani de carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-gheorghe-75-de-ani-de-viata-si-50-de-ani-de-cariera/

Duminică seara, timp de trei ore, sala mare a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a răsunat de aplauze pline de admiraţie pentru marele actor ILIE GHEORGHE.

Un articol de Petre Ivan|24 Mai 2016

Cei 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră au fost sărbătoriţi cu un spectacol omagial în care Ilie Gheorghe a recitat poezii semnate de Marin Sorescu și Mihai Eminescu şi a readus la viaţă monologurile lui Iona, Faust sau Caţavencu.

Noi toţi ne bucurăm de prea-plinul energiei dumneavoastră pe care o dăruiţi cu atâta largheţe şi de harul întâlnirilor, întotdeauna memorabile. Vă apreciez pasiunea cu care de mai bine de 50 de ani reclădiţi magia teatrului, oferindu-ne un spectacol fascinant, cum nu mulţi reuşesc să facă. UNITER v-a recunoscut de mai multe ori meritele, şi, personal, vă admir spiritul cu care v-aţi dăruit teatrului, personajelor şi spaţiului imens al scenei, cu responsabilitate şi spontaneitate. Cu neştirbită acuitate descoperiţi esenţa vieţii în fiecare personaj şi reuşiţi de fiecare dată să o transmiteţi.Sunt părtaş emoţiilor acestei sărbătoriri şi vă transmit pe această cale gânduri de bine. Şi…  să ne bucurăm împreună de TEATRU! La emoţionante şi vibrante spectacole, aşa cum ne-aţi obişnuit, Maestre Ilie Gheorghe! – Ion Caramitru, președintele UNITER

Cu mare emoţie, Ilie Gheorghe a primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Olteniei unui laic.

Surpriza serii însă a fost mesajul scris şi interpretat de regizorul american Robert Wilson, cel care a pus în scenă piesa „Rinocerii” la Teatrul Național “Marin Sorescu” și care a ținut să-i transmită lui Ilie Gheorghe sentimentele sale de apreciere, în stilul său caracteristic, direct din Macau – China, unde se află în aceste zile.

“…Pentru el, eu scriu un imn, îi cânt un imn lui Ilie. Pentru că el este cel mai bun actor pe care îl cunosc. Pentru geniul său, omenia sa, pentru inteligența sa și pentru umorul său… Pentru cea de-a 75-a aniversare a zilei sale de naștere și pentru cei 50 de ani pe scenă, cu drag, întotdeauna, Bob Wilson.”

Foto: Ilie Gheorghe – Florin Chirea

18
/12
/18

Povestea scrisă și regizată de Andreea Cristina Borțun, cea a celor a doi frați care se reîntâlnesc după mai bine de zece ani, în timpul unor proteste, despre vinovăție și frică, despre Cain și Abel, despre dragoste și ură, pe fundalul unei Românii în tranziție, îi aduce față în față pe Cosmina Stratan și Alexandru Ion.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

Page 1 of 76712345...102030...Last »