Ilie Gheorghe, premiat în Germania
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-gheorghe-premiat-in-germania/

Spectacolul radiofonic „Tower of Babel”, în regia lui Robert Wilson, cu actorul român Ilie Gheorghe, a câştigat recent premiul pentru Cea mai bună piesă de teatru radiofonic din Germania (German Radio Play Award), 2016.

Un articol de Liliana Matei|19 Noiembrie 2016

Actorul craiovean Ilie Gheorghe a fost invitat de onoare al lui Robert Wilson la această producție internațională. Ilie Gheorghe a interpretat fragmente din piesa lui Eugen Ionescu, „Englezește fără profesor”, în limba română, un fragment din „Iona” și din volumul de poezii „Elegii pentru ființe mici”, de Eugen Ionescu.

Bazat pe povestea biblică a Turnului Babel, spectacolul, un colaj de texte, muzică și vorbe, a pus în valoare talentele artistice și vocile unor nume ale scenei germane precum Fiona Shaw, Edith Clever, Daniel Hope, Traute Hoess, Jürgen Holtz, Inge Keller, Jonathan Meese, Cécile Brune, Stefan Kurt, Lydia Koniordou etc.

Premiera spectacolului a avut loc pe 3 aprilie la hr2kultur (Hessia) și a fost reluată pe posturile radio SWR2 (Baden-Württemberg și sud-vestul Germaniei) pe NDR Kultur (Hamburg, Bremen, Saxonia de jos, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-West Pomerania) și pe pe rbb kulturradio (Berlin și Brandenburg).

Povestea biblică în viziunea lui Robert Wilson e spusă în numai zece rânduri de vers antic și, cu toate acestea, construcția mitică și nereușita Turnului Babel a devenit un laitmotiv în artă și istoria culturală. Spectacolul radiofonic al lui Wilson folosește material din diferite perioade ale carierei sale, și e influențat de un ilustru grup de prieteni, contemporani, colegi și critici precum Susan Sontag, Christopher Knowles, Heiner Müller sau Ted Carpenter.

În prezent, Robert Wilson montează „Endgame” de Samuel Beckett în Berlin, la Berliner Ensemble.

Foto Ben Knabe

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

15
/01
/19

Opera Națională București prezintă joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul „Faust” de Charles Gounod. Regia poartă semnătura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, coregrafia de către Alexa Mezincescu, iar mișcarea scenic de către Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

14
/01
/19

Spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp”, în regia lui Toma Dănilă, după un text de Samuel Beckett, se joacă la Unteatru. În spectacol apare un singur actor: Constantin Cojocaru.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

Page 1 of 76912345...102030...Last »