Victor Rebengiuc , 86!
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-86/

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiţi pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama şi am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2019

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933 într-o familie modestă. După ce părinții lui s-au separat, când avea trei ani, el și fratele său mai mic au fost crescuți de bunicii lor materni.

Victor Rebengiuc și-a terminat studiile secundare la Liceul Militar, o școală căreia îi este recunoscător pentru că a insuflat în el un sentiment de disciplină. După o perioadă de colaborare cu o trupă de amatori din zona Vitan,Victor Rebengiuc a intrat la Institutul de Teatru, la clasa Aura Buzescu , actriță care, alături de Clody Bertola , i-a inspirat tehnica de actorie.

A absolvit în 1956, iar după un stadiu de șase luni la Teatrul Național din Craiova,s-a întors la București, la Teatrul Bulandra.

În același timp, a început o colaborare cu Teatrul Mic și cu regizorul Radu Penciulescu, fiind împreună cu actorii Leopoldina Bălănuță, George Constantin și Olga Tudorache, unul dintre primii actori care au participat la proiect.

Descris ca fiind unul dintre „monştrii sacri ai teatrului şi fimului românesc”, în 2008 Victor Rebengiuc a primit un doctorat onorific din partea UNATC

Printre cele mai importante filme din cariera lui Victor Rebengiuc se numără: „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei – premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, „Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Piţa, „De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, „Faleze de nisip”, de Dan Piţa, „Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi „Medalia de onoare”, de Călin Netzer.

Foto: Victor Rebengiuc – facebook, Simion Buia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.