„A fi sau a nu fi student UNATC” continuă
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fi-sau-a-nu-fi-student-unatc-continua/

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti continuă acţiunile de sprijin pentru comunităţile defavorizate.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2022

Instituția oferă posibilitatea ca 60 de liceeni să experimenteze viața de student al unei universități vocaționale într-un mod inedit, prin proiectul ajuns la cea de-a doua ediție, „A fi sau a nu fi student la UNATC”. Prin activitățile propuse, profesorii și studenții universității se vor transforma în mentori și tutori pentru grupul de participanți veniți din diferite zone ale țării. Aceștia vor beneficia de consiliere profesională în domeniul artistic și vor experimenta viața unui student la Teatru sau Film, timp de 14 zile.

Anul acesta, invitația a fost lansată elevilor de la liceele de artă și celor care fac parte din trupe de teatru. Astfel, tineri din județele Argeș, Prahova, Buzău, Gorj, Vrancea, Brăila, Galați și Tulcea vor participa în programul Școlii de vară în perioadele 24 iulie – 7 august, respectiv 15 – 29 august. Activitățile sunt gratuite pentru beneficiari, prin finanțarea ME-UMPFE în cadrul schemei de granturi pentru universități – Programe de vară de tip punte (SGCU – PV) derulate în cadrul Proiectul privind Învățământul Secundar – ROSE.

Subproiectul „A fi sau a nu fi student UNATC” se adresează elevilor de liceu și vizează orientarea și consilierea acestora în vederea continuării studiilor universitare și a posibilității de a alege o carieră în domeniul artistic. Pe durata unei Școli de vară, cu ajutorul profesorilor și studenților (licență, master, doctorat), precum și al absolvenților, liceenii se vor familiariza cu oferta educațională a Facultății de Teatru și a Facultății de Film UNATC și vor descoperi în ce constau meseriile din domeniile teatru și artele spectacolului, cinematografie și media. Activitățile cuprind organizarea de ateliere de jocuri artistice educaționale care detectează abilități specifice teatrului și filmului, vizionare de producții de licență și master; organizare de întâlniri cu alumni UNATC și vizite la un teatru, un platou de filmare și principalele puncte de interes cultural din București.

„Școala de vară UNATC destinată adolescenților aduce plus valoare pentru toate părțile implicate: elevii pot da contur visului de a avea o carieră de succes în domeniu, iar studenții au ocazia să devină mentori pentru posibili noi candidați, oferind consultanță participanților pe durata desfășurării evenimentului. În același timp, UNATC îmbunătățește legătura cu învățământul preuniversitar, adăugând încă un exemplu de bune practici la capitolul orientare și consiliere profesională pe profilul vocațional”, a declarat profesoara Bogdana Darie, director de grant.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior finanţat de stat care oferă programe complexe de studii în domeniile teatrului și filmului, precum și interdisciplinare la nivel de licenţă, masterat și doctorat.   

15
/10
/13

În această seară, începând cu ora 18:30, în sala „Horia Lovinescu“ a Teatrului „Nottara“, în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, va avea loc premiera spectacolului Mobila si durere de Teodor Mazilu.

15
/10
/13

Astăzi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului 5 Licee 5 Teatre. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ,,Matei Basarab’’ şi a reunit atât reprezentanţi ai teatrelor bucureştene, cât şi instituţii guvernamentale.

15
/10
/13

CRONICĂ DE FILM Roxanne, debutul lui Vali Hotea, este un film onest care, în pofida lipsei valenţelor cinematografice, reuşeşte să se achite onorabil de sarcina angajată. Din păcate, lungmetrajul nu străluceşte şi nu lasă aproape deloc spectatorului oportunitatea de a broda singur semnificaţii.

14
/10
/13

Jim Jarmusch și filmele cu vampiri – două alăturări care păreau improbabile până la Only Lovers Left Alive, pelicula proiectată anul acesta în competiția Festivalului de la Cannes. Pelicula va fi proiectată în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest.

14
/10
/13

Marţi, 15 octombrie 2013, începând cu ora 11.00, va începe a treia ediţie a proiectului „5 licee - 5 teatre“, care îşi propune să încurajeze implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la spectacole de teatru. Teatrul Metropolis, Teatrul Mic şi alte teatre îi aşteaptă pe liceeni.

14
/10
/13

Cineastul Pedro Almodovar acuză într-un articol guvernul conservator spaniol de ,,exterminarea" cinematografiei din ţara sa, după ce s-a anunţat că acest sector, deja slăbit de creşterea TVA-ului şi de criza economică, va fi afectat de noi reduceri bugetare în 2014, informează AFP.

13
/10
/13

Astăzi începe Astra film festival Sibiu, ediţia aniversară de 20 de ani. În deschidere, de la ora 19.00 va fi proiectat, în premieră în România, filmul „Google şi creierul mondial'' (foto sus), în prezenţa regizorului Ben Lewis, o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online.