Rolul filmului în educația publicului tânăr, în prim-plan la CineMAiubit 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/rolul-filmului-in-educatia-publicului-tanar-in-prim-plan-la-cinemaiubit-2023/

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internaţional de film studenţesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferinţa „Filmul şi educaţia publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) prin Centrul de Pedagogie şi Studiu al Imaginii Sorin Botoşeneanu.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2023

Evenimentul și-a propus să marcheze importanța filmului ca artă și industrie cu impact în educația publicului tânăr și să înlesnească discuția despre educația cinematografică și educația prin film.

În deschidere au vorbit: prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Rector UNATC, prof. univ.dr. Doru Nițescu, Președintele Senatului UNATC, și lect. univ. dr. Vlad Ioachimescu, Decanul Facultății de Film.

Conferința a avut trei secțiuni. La cea dedicată programelor de educație cinematografică, au vorbit Crăița Nanu și Iulia Voicu (despre proiectul de educație cinematografică „Ora de cinema” din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF), Monica Sebestyen (manager cultural, arhitect și director al cinematografului ARTA din Cluj-Napoca, despre proiectele de dezvoltare și de educare a publicului tânăr ale cinematografului ARTA, printre care și proiectul „CinEd”), Oana Ghera (curator, manager cultural, educator de cinema, despre proiectul „Kinoteca”), Oana Furdea (director executiv al festivalului One World Romania, despre activitățile festivalului, dar și despre proiectele Kinedok).

Cea de-a doua secțiune a conferinței s-a numit „Film în educație” și a fost dedicată profesorilor de liceu care utilizează filmul în activitățile de educație formală și non-formală pe care le desfășoară. Au luat cuvântul Cristian Răducanu, profesor de istorie la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din București, interesat de fotografie și de introducerea filmului în educația de masă, care a prezentat concepte de fișe de lucru folosite în activitățile pedagogice ce includ filmul și istoria. Ioana Hanchevici, profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, a vorbit despre pilotarea programului „Ora de cinema” la clasă și despre activitățile pedagogice teoretizate care au stat la baza cărții „Filmul ca instrument de predare a limbii engleze și dezvoltare socioemoțională” (Editura Idea, 2023). Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, a prezentat parcursul festivalului Boovie (festival de book-trailere), a cărei fondatoare este, și a vorbit despre cum dorința de a inspira elevii să citească și să se apropie de literatură prin film a generat un festival devenit acum internațional, cu 5 570 persoane care s-au înregistrat în 2023 pentru a fi selectate în festival.

Moderatoarele primelor două secțiuni au fost Lucia Chicoș și Iulia Voicu.

Cea de-a treia secțiune a găzduit o masă rotundă despre filmul tematic pentru copii și adolescenți. Invitați au fost Daniela Burghilă (Director General Învățământ Superior, Ministerul Educației), Bogdana Darie (prof. univ. dr. UNATC, director Departament Actorie), Ovidiu Pânișoară (prof. univ. dr., Facultatea de Psihologie și Științele Educației), Ana-Maria Comănescu (regizoare), Ligia Soare (programe educative, Animest), Alec Blenche (scriitor), Valentina Miu (coordonator Biroul Europa Creativă – MEDIA România). Moderatorii celei de-a treia secțiuni au fost Iulia Voicu și Doru Nițescu.

La conferință a fost prezentă și Gabriela Enache, asistent coordonator al programului educaţional Astra Film Junior, care a vorbit despre activitățile dedicate elevilor de către festivalul de film documentar Astra (Sibiu).

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.