„A fost sau n-a fost?”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-sau-n-a-fost-la-tvr-2/

Celebrul film al lui Corneliu Porumboiu, „A fost sau n-a fost?”, poate fi văzut, în această seară, la TVR 2, de la ora 21.10.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2017

A fost sau n-a fost? O întrebare actuală şi după 28 de ani de la momentul decembrie 1989.

La fel ca şi atunci, Revoluţia se vede la Televiziunea Română, de data asta în filmul distins cu trofeul Camera d‘Or, la Cannes  şi cu trei premii la TIFF.

Acţiunea filmului regizat de Corneliu Porumboiu se desfăşoară într-un orăşel liniştit, la est de capitală, la 16 ani de la revoluţia din decembrie 1989. Virgil Jderescu, patronul postului TV local, are doi invitaţi care-şi vor împărtăşi amintirile glorioase de revoluţionari.

Unul este Emanoil Pişcoci, pensionar – şi, ocazional, Moş Crăciun -, iar celălalt este Tiberiu Mănescu, un profesor de istorie care tocmai şi-a plătit datoriile pentru băutură cu întreg salariul. Cei trei vor încerca să răspundă la o întrebare devenită enigmă de 16 ani: „A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?”

Foto: A fost sau n-a fost? – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.