A început CALEIDO, primul festival de teatru multicultural din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-caleido-primul-festival-de-teatru-multicultural-din-romania/

În toamna aceasta numărăm minorităţile etnice din România şi punem reflectorul pe bogăţia culturală pe care acestea o aduc ţării. Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietntic, între 27 noiembrie – 1 Decembrie, la Bucureşti. Spectacolele se vor juca la UnTeatru (Sfinţii Apostoli nr 44).

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Accesul este gratuit (în limita locurilor disponibile) pe baza rezervărilor.

„Am norocul mereu de a întâlni oameni care nu dau senzația că aparțin unei majorități sau unei minorități etnice pentru că pur și simplu nu îi interesează tema asta, de altfel singura persoană care are ceva de obiectat legat de etnia maghiară e persoana mea: de când mă știu am pe cineva trist în mine care nu îmi dă pace, în sensul ăsta mă bucur că am ales Bucureștiul și nu Budapesta”, spune Istvan Teglas, actorul care participă în festival cu spectacolul „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half”.

CALEIDO E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, CALEIDO va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic. Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

„Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund. Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru CALEIDO e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Despre asta vom si discuta, dupa fiecare piesa, impreuna cu actori si regizori prezenti in festival. Discutiile vor fi moderate de jurnalistul si scriitorul Andrei Craciun.

Anul acesta am lansat si o campanie socială: spectatorii pot veni cu mancare neperisabilă, sau ne pot da un mail dacă vor să cumpere un cadou pentru un copil, sa-i fie Moș Crăciun. Alimentele le vom distribui in comunitatea din Ferentari cu ajutorul Policy Center for Roma Minorities, iar cadourile le vom duce la Centrul Comunitare La Stela si Dana, tot din Ferentari”, precizează organizatorii.

PROGRAM

27 noiembrie:

  • Ora 18:00 Nu ne-am nascut in locul potrivit – regia: David Schwartz si Alice Monica Marinescu
  • Ora 21:30 The Sunset Limited – regia: Andrei si Andreea Grosu

28 noiembrie:

  • Ora 18:00 Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half – regia: Iris Spiridon
  • Ora 21:30 Frig – regia: Alexandru Bogdan

29 noiembrie:

  • Ora 18:00 Îngrijitorul – regia: Radu Iacoban
  • Ora 21:30 Zeul Măcelului – regia: Dragoș Câmpan

30 noiembrie:

  • Ora 18:00 Opiniile unui Clovn – regia: Anca Maria Colteanu
  • Ora 21:30 Voyeur – regia: Claudiu Istodor

1 Decembrie:

  • Ora 18:00 Cine a omârat-o pe Szomna Ggransca – regia: Mihai Lukacs
  • Ora 21:30 Home – regia: Ionuț Oprea

Istvan Teglaș, în rolul Hedwig din „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” (regia: Iris Spiridon). Foto: Ștefan Trăsnea

Foto sus: Steluța Popescu (imagine din spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.