A inceput editia a XIII-a a Salonului National de Arta Decorativa
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-editia-a-xiii-a-a-salonului-national-de-arta-decorativa/

Cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Decorativă s-a deschis, marţi seară, în Spaţiile Cantacuzine ale Muzeului Naţional Cotroceni. Ediţia din acest an s-a îmbogăţit cu parteneri de prestigiu – Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Ambasada Republicii Moldova în România – la eveniment fiind prezenţi, alături […]

Un articol de Andrada Văsii|28 noiembrie 2012

Cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Decorativă s-a deschis, marţi seară, în Spaţiile Cantacuzine ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Ediţia din acest an s-a îmbogăţit cu parteneri de prestigiu – Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Ambasada Republicii Moldova în România – la eveniment fiind prezenţi, alături de reprezentanţii Muzeului Naţional Cotroceni, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, pictorul Tudor Zbârnea, şi conf. univ. dr. Daniela Frumuşanu.

Directorul general al instituţiei gazdă, dr. Adina Renţea, şi-a exprimat speranţa ca expoziţia să ofere vizitatorilor o întâlnire sensibilă cu varietatea de forme şi mijloace de exprimare a artei contemporane şi cu eleganţa acestora, constituind un binemeritat prilej de înţelegere şi respect faţă de opera de artă şi de cel care i-a dat viaţă.

Preşedintele juriului, criticul de artă Corneliu Antim, a apreciat că expoziţia, un eşantion reprezentativ al activităţii artistice autohtone, are o adresabilitate netă, omul în toate ipostazele sale, acasă ori la la birou, în spaţii comune, sau în instituţii politice, bancare etc.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a evidenţiat rolul crucial al proiectelor culturale care au o mai mare eficienţă decât cele politice sau diplomatice construind relaţii de durată.

Expoziţia reuneşte lucrările unui număr de 103 artişti contemporani, atât artişti plastici renumiţi, cât şi tineri reprezentanţi ai artelor decorative din Bucureşti, Baia Mare, Bacău, Braşov, Buzău, Arad, Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Deva, Ploieşti, Curtea de Argeş, Piteşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Suceava, Timişoara.

Pe simezele de la Cotroceni sunt expuse lucrări din toate tehnicile artei decorative: tapiserie, imprimeuri textile, sticlă, ceramică, metal şi tehnici netradiţionale, iar printre cei mai cunoscuţi artişti se numără: Mihai Ţopescu, Vladimir Cioroiu, Mihai Hlihor, Traian Boicescu, Adriana Dobra Covic, Clara Livia Tudoran, Hermina Csata, Ruxandra Sibil Mermeze, Viorela şi Vintilă Mihăescu, Gyongyi Karoly-Zold, Zoe Vida Porumb, Iordanka Cioti, Ileana Crăciun, Vasile Pop-Negreşteanu, Doina Ionescu Reghiş, Valeriu Şuşnea.

Alături de acestea sunt prezentate lucrări realizate de cadre didactice universitare, studenţi, masteranzi şi absolvenţi de master ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Potrivit Adinei Renţea, itinerarea expoziţiei în cursul anului 2013 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău va conferi acestui eveniment o dimensiune internaţională şi va da posibilitatea promovării artei contemporane româneşti şi stabilirii unor conexiuni culturale între artiştii decoratori din România şi cei de peste Prut.

Muzeul Naţional Cotroceni este singurul muzeu care organizează o asemenea manifestare la nivel naţional, principalul obiectiv fiind acela de a promova arta contemporană românească şi de a valorifica potenţialul creator al artiştilor din România.

Expoziţia va fi deschisă până pe 30 ianuarie 2013.

Sursa: Agerpres

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.