Expoziția „Partituri muzicale regale”, din 22 august, la Muzeul Național Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-partituri-muzicale-regale-din-22-august-la-muzeul-national-cotroceni/

Muzeul Naţional Cotroceni vernisează marţi, 22 august 2023, ora 16.00, în Spaţiile Medievale, expoziţia „Partituri muzicale regale”, care aduce în atenţia publicului muzica creată pentru România Regală, sub forma unei impresionante colecţii de cromolitografii de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2023

În deschiderea expoziției, va avea loc, în Salonul Cerchez, un concert cameral care va pune în valoare o parte din compozițiile prezentate.

Partiturile muzicale selecționate sunt dedicate regelui Carol I și reginei Elisabeta și regelui Ferdinand și reginei Maria, cuprinzând marșuri și imnuri, dar și valsuri, romanțe, doine și hore. Realizate de editori cunoscuți ai epocii, acestea îmbină elementele decorative cu portrete ale membrilor familiei regale, o ilustrație complexă cu tușă estetică prețioasă.

Concertul care precedă vernisajul va fi susținut de Iosif Ion Prunner, pianist și dirijor al Corului Filarmonicii George Enescu, de Ana Maria Ilie și Alexandra Mîrzac, pian, eleve ale Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti la clasa prof. dr. Carmen Enescu, și de Maria Coman, canto. Programul va cuprinde Imnul național (regal), Marșul solemn al Jubileului (imn de slavă) și un Marș de defilare, dedicate Regelui Carol I și Principelui Ferdinand, precum și valsuri dedicate Reginei Elisabeta și Principesei Maria – Jours sans nuages sau Princesse Elisabeth Valse. Proiectul a beneficiat de documentare de specialitate realizată de Cristina Ligia Enășescu, manager de programe Fundația Silvestri.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 august – 24 septembrie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail [email protected] sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.