A început prima ediție a Mozaic Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-prima-editie-a-mozaic-jazz-festival/

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu îşi îndreaptă atenţia atât spre artişti internaţionali consacraţi, cât şi pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentişti virtuoşi şi artişti români.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2014

Deschiderea festivalului a fost asigurată de Nikoletta Szoke Quartet, una din marile voci feminine ale jazzului European și singura prezență feminină de la Mozaic Jazz Festival. Artista de origine maghiară este câștigătoarea celui mai prestigos premiu de gen, „Montreux Jazz Voice Competition”.

Tot ieri,  Trilok Gurtu, unul dintre cei mai mari percuționiști de jazz și world music ai tuturor timpurilor, a abordat un stil cu totul diferit, cu influențe din muzica clasică indiană, un spectacol de improvizație rezultat din combainarea unor instrumente de percuție neconvenționale .

A doua zi a festivalului va fi deschisă de David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetiști de pe planetă. Sâmbătă, de la ora 20:30 David Krakauer va prezenta publicul din Sibiu un concert extraordinar în care clarinetul este adus în prim plan de un instrumentist remarcabil.

Seara de sâmbătă va fi încheiată de „Steve Coleman and Five Elements”, unul dintre cei mai apreciati saxofoniști americani, profesor de jazz, compozitor și documentarist, recent câștigător al premiului “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează. Premiul confirmă cariera extraordinară a solistului, care de-a lungul anilor, a colaborat cu nume mari din lumea jazz-ului mondial: Sam Rivers, Doug Hammond, Abbey Lincoln, Chico Freeman.

Ultima seară a primei ediții Mozaic Jazz Festival va începe tot de la ora 20:30 cu Tord Gustavsen, unul dintre cei mai talentați și prolifici pianiști norvegieni. Alături de trupa sa vor prezenta un stil de jazz în care regăsim un puternic aer de misticism nordic.

Cu rădăcini pe mai multe continente, BaLaKo (Balcan Latin Kollective), singurul proiectul românesc de jazz din cadrul festivalului și cel mai în vogă la acest moment. Cu participări recente la Montreaux Jazz Festival și North Sea Jazz Festival, două dintre cele mai mari și importante festivaluri de jazz din lume, BaLaKo trupa care va încheia prima ediție a Mozaic Jazz Festival.

INFO

Biletele se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, la Sala Palatului și on-line pe www.eventim.ro.

Prețul unui bilet este  70 lei/zi și 170 lei/abonament festival cu reduceri aplicate pentru elevi, studenți și pensionari. Studentii si elevii au un discount de 40 RON din pretul unui abonament.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.

22
/01
/18

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagoniști pe Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afișul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, și Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

16
/01
/18

Solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a murit "subit", luni, la Londra, în timp ce se afla în studioul de înregistrări. Deși, până la această oră nu s-a anunțat oficial cauza morții artistei de 46 de ani, apropiații lui Dolores O'Riordan spun că aceasta ar fi suferit de o depresie severă.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

20
/12
/17

Corul de Copii Radio are tolba plină de suprize muzicale în luna decembrie! După concertul susținut la Sala Radio pe 17 decembrie și un prim concert în aer liber la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București, organizat de Creart, pe 18 decembrie, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, aduce bucuria colindelor la Alt.Crăciun, pe 21 și 22 decembrie!

14
/12
/17

După succesul înregistrat cu Orchestra Sinfonia Bucureşti la debutul din Parcul Colţea, urmat de periplul prin oraşe si localități importante ale României (București, Constanța, Iași, Rm. Vâlcea, Pitești, Baia Mare, Tg. Mureș, Bacău, Botoșani, Ilfov, Poiana Brașov, Giurgiu), maestrul Florin Totan revine cu al doilea concert din cadrul proiectului ”Bucuriile Muzicii”.

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.