A început Teatrul din cartier, un proiect în premieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-teatrul-din-cartier-un-proiect-in-premiera-la-sibiu/

Asociaţia Culturală BIS propune în această toamnă, în premieră în oraşul Sibiu, un proiect comunitar. În perioada 2 septembrie – 2 decembrie, un grup de tineri actori vor duce spectacole de teatru în cartierele oraşului Sibiu, pentru oameni care din diverse motive nu ajung în sălile de teatru. În anumite seri, şcolile, liceele, bibliotecile din cartiere se vor transforma în săli de spectacol. Intrarea va fi liberă.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2015

Acțiunea a debutat cu o paradă (“Orașul fermecat”) pe Bulevardul Mihai Viteazul prin care actorii au popularizat proiectul. Miercuri 2 decembrie 2015, în cartierul Hipodrom s-a jucat primul spectacol: “Născut în ‘90”, o producție BIS Teatru, în regia lui Bogdan Sărătean (producție prezentată în luna iunie la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu).

Până în 2 decembrie, se vor juca 22 de reprezentații în cinci cartiere din Sibiu: Vasile Aron, Ștrand, Terezian, Hipodrom, Valea Aurie. Spectacolele vor fi urmate de discuții cu spectatorii.

În cadrul proiectului va avea loc și premiera spectacolului “Orașul meu”, o mostră de teatru comunitar care va implica la modul activ locuitorii din cartiere. În distribuție îi vom regăsi pe toți actorii implicați în proiect: Andrada Grosu, Aneea Opriș, Claudiu Fălămaș și Mihai Alexandru.

Proiectul “Teatrul din cartier (BIS Educațional)” își propune crearea unui dialog de calitate între segmente diferite de cetățeni ai orașului.

“Vrem să creăm prin intermediul artei teatrului pretexte pentru a intra în dialog, medii și contexte calitative pentru comunicare, spre o componentă culturală diversificată a orașului. Și mai presus de asta, vrem să oferim bucurie și prilej de reflecție acelor oameni care nu au ajuns demult, poate niciodată, în sălile de spectacol.” (Echipa proiectului)

Asociația BIS derulează proiecte și activități culturale încă din anul 2006. Printre acestea se numără și festivalul “25 de ore de teatru non-stop”. Proiectul Teatrul din cartier (BIS Educațional) se află pe Agenda culturală a orașului Sibiu și este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și de Primăria Municipiului Sibiu.

Următoarele reprezentații din cadrul proiectului vor avea loc după următorul program:

10 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom, Liceul Pedagogic.
17 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom Liceul Pedagogic.
18 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal)- Cartier Vasile Aaron.
19 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal) – Cartier Ștrand.
24 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” – Cartier Ștrand, Liceu Onisifor Ghibu.
30 septembrie ora 19.00 – „Născut în ‘90” (spectacol de teatru) – Cartier Ștrand Liceu Onisifor Ghibu.
6 octombrie ora 18.00.- “Orașul meu”, un spectacol de teatru comunitar – Cartier Ștrand. Liceul O. Ghibu. Premiera oficială în cadrul proiectului “Teatrul din cartier”.
Detalii suplimentare, aici.

08
/12
/13

În decembrie 1987, Constantin Fugaşin reuşea să-l convingă pe Ştefan Iordache să acorde un interviu pentru revista „Teatrul“. O adevărată performanţă, pentru că actorul era foarte zgârcit la vorbă cu gazetarii. Ceea ce a urmat este antologic.

08
/12
/13

Actorii Laura Ilinca și Istvan Teglas vor susține un spectacol-lectură în scopul strângerii a 100 de cozonaci pentru bătrânii aflați în spitale în cadrul evenimentului caritabil numit „Cozonacul cu teatru”, care va avea loc duminică, 15 decembrie, de la ora 15.00, în cafeneaua din Centrul Vechi, La Mine-n Copac (Pasajul Șelari).

08
/12
/13

I-am invitat pe spectatori să ne trimită povestiri care să conţină experienţele lor culturale de la Teatrul Metropolis. Am primit pe adresa redacţiei 28 de povestiri. Patru dintre ele vor fi publicate în Ziarul Metropolis şi vor primi invitaţii la „Lecţia de violoncel“, cu Radu Beligan.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.

08
/12
/13

La aniversarea primului an al Teatrului de Artă Bucureşti, publicul va avea parte de o surpriză de proporţii: Alexandru Maftei, cunoscutul regizor al filmelor „Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”, debutează în teatru cu regia primului său spectacol: „6 din 49”, de Spiró Győrgy.

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

07
/12
/13

În 1986 murea Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai populari actori români. Rămas celebru pentru rolurile sale comice, el credea că realismul înseamnă totul în artă și că trebuie să fie din toate punctele de vedere acela pe care-l joacă „și nimic altceva”.

06
/12
/13

Duminică, 8 decembrie, de la ora 20.00, Jazzappella va cânta în cafeneaua Schengen (str. Calea Victoriei nr. 21-23), în cadrul celui mai nou proiect de televiziune al Naşul TV: Muzică liberă - Live din Schengen.