A început TIFF Sibiu 2020!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-tiff-sibiu-2020/

Sute de spectatori au vizionat joi seara, în Piaţa Mare din Sibiu, comedia franceză care a deschis oficial ediţia cu numărul 14: Cei mai frumoşi ani/ La Belle Epoque. Festivalul are loc exclusiv în aer liber, cu respectarea măsurilor de siguranţă şi distanţare socială.

Un articol de Liliana Matei|28 august 2020

Până pe 30 august, sibienii sunt așteptați să descopere o selecție de filme multi-premiate, în cinci locații: Piața Mare, Habermann Markt, Muzeul în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Sibiu (ultimul etaj) și Terasa cu flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Despre surprizele și provocările ediției a vorbit, în deschidere, managerul festivalului, Cristian Hordilă. Urmează un weekend de filme bune, întâlniri cu regizori, actori și jurnaliști români, și un concert al trupei Urma. Duminică, de la 19.30, la Haberman Markt, formația de rock alternativ va cânta înaintea filmului cu același nume, regizat de Dorian Boguță.

Cu un sound deosebit şi piese care au ajuns rapid hituri, Urma este una dintre cele mai îndrăgite trupe de rock alternativ din România. Împreună cu echipa filmului Urma, formația a lansat un videoclip pentru una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei de rock alternativ, care se regăsește și pe coloana sonoră: A Place for Me. Videoclipul poate fi văzut aici. Producătoarea Oana Giurgiu, solistul Mani Gutău și actorul Marin Grigore vor povesti la final despre aventura filmării lungmetrajului, dar și a videoclipului pentru Urma. Biletele pot fi cumpărate de aici. Evenimentul este prezentat de Lidl si Mastercard.

Printre invitații ediției se numără și actorii Nicodim Ungureanu și Magda Catone, care vor da detalii din culisele filmărilor pentru Și atunci… ce e libertatea?, regizat de Andrei Zincă și bazat pe evenimente reale -deportările în Câmpia Bărăganului, în anii ‘50. Producția care a câștigat Premiul Publicului în Zilelele Filmului Românesc la TIFF 2020 va fi proiectată pe ecranul din Piața Mare vineri, 28 august, de la 21.00.

Regizorul Alexander Nanau, jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag și Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecția Colectiv, documentarul cutremurător despre imensa fraudă din sistemul medical, care a afectat vieților a sute de mii de pacienți. Evenimentul are loc sâmbătă, 29 august, la Habermann Markt.

Biletele pentru TIFF Sibiu se pot cumpăra de pe tiff.eventbook.ro și din TIFF Official App (disponibilă în App Store și Google Play). Biletele pentru toate locațiile se vând fizic la o singură casierie, în Piața Mare. Intrarea este liberă la proiecțiile din Piața Mare, în baza unui bilet cu valoare zero achiziționat în avans, ce va fi scanat la acces.

 

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.