A Journey into classical cu violonistul Răzvan Stoica
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-journey-into-classical-cu-violonistul-razvan-stoica/

În 2012, nu ştiam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult şi mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos şi bineînţeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obţinută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidaţi. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio.

Un articol de Cristina Comandaşu|22 septembrie 2015

În octombrie 2013, Răzvan Stoica a câștigat unicul premiu pus în joc la acest important concurs internațional, o mândrie pentru România, pentru că până la el, niciun român nu obținuse laurii acestei competiții fondate în urmă cu 40 ani de Yehudi Menuhin.

După ce a câștigat acest concurs, Răzvan Stoica, care atunci avea 27 ani, a devenit cunoscut și în România pe care a părăsit-o pe când avea 18 ani pentru studii la Amsterdam, unde s-a și stabilit și și-a câștigat o frumoasă reputație.

Răzvan Stoica formează de mulți ani un duo cu sora sa, pianista Andreea Stoica, o muziciană de același calibru de înaltă clasă.

În 2010, Răzvan Stoica a înființat Kamerata Stradivarius, o orchestră de cameră alcătuită practic numai din soliști de valoare, care cântă fără dirijor.

Răzvan Stoica, Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius se întâlnesc prima dată pe un disc a cărui lansare este programată în 25 septembrie 2015, o producție Universal Music România intitulată A journey into classical.

Titlul este inspirat de o poveste reală din viața lui Răzvan Stoica, dezvăluită și în bookletul CD-ului: “Avem orchestrații originale minunate și cred enorm de mult în acest proiect.

Timp de mulți ani, am visat să combin un aranjament pentru vioară, pian și orchestra de corzi, într-un repertoriu care să surprindă. Emoțiile, visele și muzica formează o sinergie perfectă, e un fapt dovedit.

Am selectat câteva dintre piesele mele de concert preferate și le-am folosit ca sursă de inspirație, pentru a crea o călătorie muzicală magică. Fiecare piesă de pe album are propria poveste.

De ce o incursiune în clasic? Povestea care a adus acest proiect la viață își are rădăcinile într-o întâmplare reală. La sfârșitul unui concert mare pe care l-am susținut cu sora mea, (cealaltă jumătate a Duo Stoica), a venit la noi o frumoasă doamnă în vârstă, aflată într-un scaun cu rotile. Ne-a întrebat când avem de gând să susținem un nou concert în aceeași regiune.

Din cauza handicapului ei, nu reușise să ajungă la timp și ratase concertul. Avea lacrimi în ochi, în timp ce ne vorbea. Atât eu

A Journey into classical

cât și sora mea, am simțit responsabilitatea rolulului nostru de artiști și am repetat concertul doar pentru frumoasa doamnă.

A fost atât de fericită, încât nu putea articula nici un cuvânt. Dar când a vorbit, a spus o frază uimitoare, care ne-a făcut să ne simțim incredibil de copleșiți și totodată compleți, ca artiști. Ea a spus: ‘Aceasta a fost călătoria vieții mele …’ Și acesta a fost punctul de pornire al noului nostru proiect, A journey into classical”.

Da, o poveste de viață este în aceste 8 piese celebre din repertoriul clasic – Paganini, Fauré, Bazzini, Piazzolla, Kreisler, Saint-Saëns, Lalo și Ravel sunt compozitorii. O poveste de viață care poate fi nu doar emoționantă, dar și plină de umor, relaxantă.

Suntem în fața unui disc gândit pentru un public larg, care poate alege să asculte acest CD și pentru satisfacții estetice și artistice, și, pur și simplu, pentru destindere, în traficul aglomerat din marile orașe, de exemplu.

Este un disc care pune în evidență calitățile ieșite din comun ale protagonistului și ale instrumentului pe care cântă: o vioară Stradivarius cu un timbru întunecat și un violonist care dincolo de o bravură tehnică sclipitoare transmite o emoție specială.
Și până la urmă, muzica este, în primul rând, emoție….

Răzvan Stoica și Andreea Stoica sunt invitații Interviurilor Radio România Muzical de marți, 22 septembrie, de la ora 19.00, o emisiune care poate fi ascultată live la radio, dar poate fi și văzută pe site-ul www.romania-muzical.ro.
Albumul A journey into classical este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe același site, www.romania-muzical.ro.

Concertul de lansare a discului A journey into classical are loc vineri, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Palatul Bragadiru din București. Biletele sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro.

Foto : A Journey into classical, Răzvan Stoica

24
/07
/18

Ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite la Brăila între 30 iulie şi 5 august de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, așezate sub Înaltul Patronaj UNESCO, reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, are dubla semnificaţie de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. Şi o a treia: comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

20
/07
/18

După un prim weekend de spectacole cu un număr record de participanți, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! (13 iulie - 5 august) continuă cu noi producții internaționale programate în perioada 21-22 iulie, în puncte centrale din oraș.

16
/07
/18

„Martha Graham”, cea mai cunoscută companie americană de dans, vine la  Întâlnirile JTI! În cadrul celei de-a nouăsprezecea ediții a „Întâlnirilor JTI”, „Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, ora 20:00, la Teatrul Național București, cinci momente coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation - Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).

10
/07
/18

Chiar dacă “Zbornaia” lui Putin a ratat, la mustață, semifinalele Cupei Mondiale organizate pe teren propriu, viața la Moscova continuă să se desfășoare în ritm normal, "departe de 'Zgomotul și Furia' lumii dezlănțuite", ori de știrile londoneze despre agentul neurotoxic Novichok.

10
/07
/18

Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaționale, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong – ­­deschid ediția 2018 a Concursului Internațional „George Enescu” cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Prețurile biletelor sunt între 55 și 45 de lei.

10
/07
/18

Joi, 12 iulie, începe Gărâna Jazz Festival, ediția cu numărul 22 – un festival iubit pentru starea de spirit la care contribuie, deopotrivă, muzica, peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean.

07
/07
/18

A șaptea ediție Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piața George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

04
/07
/18

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.