A murit Ion Besoiu. Actorul avea 85 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-ion-besoiu-actorul-avea-85-de-ani/

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă şi pe platourile de filmare.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2017

Trupul neînsufleţit al actorului Ion Besoiu va fi depus joi 19 ianuarie la orele 16.00 la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri 20 ianuarie de la orele 15.00, cei care l-au cunoscut şi apreciat îşi pot lua rămas bun de la Maestrul Ion Besoiu de la Teatrul „L.S.Bulandra”, foaierul Sălii Liviu Ciulei (Bd. Schitu Măgureanu nr.1) începând cu orele 15.00, unde va fi depus până sâmbătă 21 ianuarie la orele 12.00. Slujba de înmormantare va avea loc sâmbătă 21 ianuarie la ora 13.00 la Cimitirul Bellu Ortodox.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie, 1931, la Sibiu.

A absolvit Academia de Teatru și Muzică din orașul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în București, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru, potrivit Agerpres.

În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești. De asemenea, Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, dintre care: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”.

A fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002).

În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității.

De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida „Seniori ai teatrului și filmului românesc”, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma „In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

În data de 27 iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală, fiindu-i înmânată Placheta Orașului București.

„Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și mintea limpede în continuare. Îmi doresc și pace pe pământ și între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situația aceasta de război și eu, care am trăit și războiul, sunt sătul de așa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume”, declara Ion Besoiu, în urmă cu doi ani, la împlinirea vârstei de 84 de ani.

Când va avea loc înmormântarea

Trupul neînsuflețit al actorului Ion Besoiu va fi depus joi, la ora 16,00, la Capela Cimitirului Bellu Ortodox.

Vineri, începând cu ora 15,00, până sâmbătă, la ora 12,00, maestrul Ion Besoiu va fi depus în foaierul Sălii Liviu Ciulei (bulevardul Schitu Măgureanu nr. 1) de la Teatrul „L.S. Bulandra”, pentru ca toți cei care l-au cunoscut și apreciat să își poată lua rămas bun.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, începând cu ora 13,00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Foto: Ion Besoiu – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.