A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence a câştigat Leul de Aur, la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-pigeon-sat-on-a-branch-reflecting-on-existence-a-castigat-leul-de-aur-la-venetia/

Pelicula „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, regizată de suedezul Roy Anderson, a câştigat Leul de Aur la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2014

În discursul de acceptare a trofeului Leul de Aur, regizorul Roy Anderson a spus că filmele ar trebui să fie „umaniste” şi că va încerca în continuare să realizeze pelicule extraordinare.

Lungmetrajul său „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ultima parte a unei trilogii, este o coproducţie Suedia-Germania-Norvegia-Franţa, fiind format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste, potrivit Reuters.

Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a fost apreciat de juriul ediţiei din acest an a festivalului pentru cadrele complexe şi reflecţiile tăcute despre ce înseamnă să fii o fiinţă umană.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de compozitorul de muzică de film Alexandre Desplat, care a fost secondat de Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman şi Carlo Verdone.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost decernat rusului Andrei Konchalovski pentru filmul „The Postman’s White Nights”, o poveste filmată în stil documentarist, plasată într-un mic oraş de pe malul unui lac din Rusia.

Marele premiu al juriului a fost decernat lui Joshua Oppenheimer pentru „The Look of Silence”. Regizorul nu a fost prezent la gala de premiere, dar a transmis un mesaj video din Chicago, unde era blocat în aeroport din cauza unei furtuni.

Premiul special al juriului a fost primit de filmul „Sivas”, de Kaan Müjdeci, o coproducţie Turcia-Germania.

Pelicula „Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”, regizată de Alejandro Gonzales Inarritu, care are în distribuţie o serie de actori celebri, precum Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton şi Emma Stone, şi care a şi deschis ediţia din acest an a Festivalului de la Veneţia, a fost favorita publicului, dar nu a primit niciun premiu.

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Fatih Akin, Abel Ferrara, Alejandro Gonzalez Inarritu, Lars Von Trier, Manoel de Oliveira şi James Franco, au fost proiectate în competiţia celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia.

De asemenea, pe afişul lungmetrajelor care au fost proiectate la Veneţia în acest an s-au regăsit actori celebri, precum Al Pacino, Bill Murray, Willem Dafoe, Ethan Hawke şi Jennifer Aniston.

Foto cu Leul de Aur şi A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence – Cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.