Activităţi culturale si recreative pe timp de noapte la Nocturna Bibliotecilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/activitati-culturale-si-recreative-pe-timp-de-noapte-la-nocturna-bibliotecilor/

Bibliotecile publice din Bucureşti şi din ţară vor da startul, sâmbătă, începând cu ora 18,00, unei campanii de activităţi culturale şi recreative pe timp de noapte. Bibliotecile se vor deschide în afara orelor obişnuite ale programului şi-şi vor primi oaspeţii cu evenimente speciale, experimente culturale în premieră, adevărate demonstraţii de bun gust, inovaţie şi creativitate. […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Bibliotecile publice din Bucureşti şi din ţară vor da startul, sâmbătă, începând cu ora 18,00, unei campanii de activităţi culturale şi recreative pe timp de noapte.

Bibliotecile se vor deschide în afara orelor obişnuite ale programului şi-şi vor primi oaspeţii cu evenimente speciale, experimente culturale în premieră, adevărate demonstraţii de bun gust, inovaţie şi creativitate.

„Campania de anul acesta reprezintă o ieşire la rampă fără precedent a bibliotecilor şi nu mă refer exclusiv la bibliotecile publice. Vorbim practic de cea mai importantă mobilizare nocturnă a bibliotecilor din România, într-un periplu cultural şi artistic amplu, pe mai multe paliere, funcţie de îndrăzneala şi imaginaţia bibliotecarilor implicaţi”, a declarat Ioana Crihană, director executiv al Asociaţiei Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Iniţiată şi coordonată de ANBPR şi implementată de profesionişti bibliotecari din toate tipurile de biblioteci, „Nocturna Bibliotecilor” este susţinută de Fundaţia IREX România, GMP PR şi THECELL.

„Preţ de o noapte, fiecare bibliotecă participantă la ‘Nocturna Bibliotecilor’ are ocazia să-şi surprindă vizitatorii cu oferte inedite, de la vizite de sedii, proiecţii de filme, concerte, lansări de carte, ateliere de creaţie, până la întâlniri cu autori, concursuri, expoziţii sau demonstraţii de virtuozitate artistică. Este, în acelaşi timp, o experienţă culturală diferită, o cristalizare a energiilor şi un regal al acumulărilor de bune practici pe care Asociaţia noastră şi bibliotecile le-au avut în ultimii ani. Ca manifestare pro-lectură şi eveniment de promovare naţională a culturii în toate formele ei, Nocturna Bibliotecilor vine să conştientizeze, mai profund decât până acum, rolul tot mai activ pe care instituţia bibliotecii trebuie să-l reclame în societatea actuală”, a declarat Dragoş-Adrian Neagu, preşedintele ANBPR.

În cadrul evenimentului, în toată ţara, vor fi deschise 22 de biblioteci.

Acestea sunt: Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Pedagogică Naţională „I. C. Petrescu”, Biblioteca Municipală Adjud, Biblioteca Orăşenească Bicaz, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Craiova, Biblioteca Judeţeană „I.G.Bibicescu” Mehedinţi, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Oneşti, Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” Bocşa, Biblioteca Orăşenească Darabani, judeţul Botoşani, Biblioteca Municipală ”St. L. Roth” Mediaş, Biblioteca Publică Locală Budeşti, judeţul Vâlcea, Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”, judeţul Dâmboviţa, Biblioteca „Universul Cunoaşterii” Târgu Frumos, Biblioteca Judeţeană Vâlcea „Antim Ivireanul”, Biblioteca Comunală Timişeşti din Judeţul Neamţ, Biblioteca Brăneşti, judeţul Ilfov, Biblioteca Comunală Borca, judeţul Neamţ, Biblioteca Orăşenească Titu, judeţul Dâmboviţa.

Accesul publicului la manifestările organizate cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor va fi gratuit.

Sursa: Agerpres

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Marţi 22 noiembrie, de la ora 19:00, pasionații de muzică sunt invitați la concertul extraordinar AG Weinberger Band, de la Teatrul Fani Tardini din Galați. AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat in 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.