ACTOR. ACTORI Expoziție de fotografie Andrei Runcanu la Teatrul de Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/actor-actori-expozi%c8%9bie-de-fotografie-andrei-runcanu-la-teatrul-de-comedie/

Teatrul de Comedie găzduieşte în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziţia de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful şi actorul Andrei Runcanu. Expoziţia cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor şi camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât şi cel care realizează fotografia, sunt actori.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2019

Miza acestei expoziții constă în faptul că realizează o trecere dincolo de bariera formală a actorului care, folosindu-și mecanismele tipice meseriei, oferă aparatului de fotografiat o imagine prestabilită. Fiind fotografiați de un coleg actor, interpreții renunță la interpretare și fac un salt subtil către zone interioare ce le relevă personalitatea și emoțiile sincere.

„Aceste portrete nu sunt nici ale actorilor, nici ale mele. Sunt rezultatul unui schimb dintre noi, unul sincer, fără măști și tehnici ale meseriei. Am încercat să le arăt actorilor că înțeleg perfect cum e și de partea cealaltă a aparatului și că le apreciez și prețuiesc fiecare incursiune în intimitate, iar apoi m-am lăsat purtat pe drumul lor propriu.” – Andrei Runcanu.

 Costume: Irina Marinescu

***

Andrei RUNCANU a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București în 2006, apoi în 2008, secția Actorie, din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, din București, la clasa lui Adrian Pintea. Din 2007 și până în prezent joacă pe scenele mai multor teatre din București: Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și Teatrul Metropolis.

Din 2009 își începe incursiunea și în lumea fotografiei, publicând în reviste culturale sau de modă din România, Franța, Anglia, Spania și Statele Unite.Actor. Actori este a doua expoziție individuală a lui Andrei Runcanu.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.