Farmecul Lisabonei, într-un nou album
https://www.ziarulmetropolis.ro/farmecul-lisabonei-intr-un-nou-album/

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundaţiei Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

Un articol de Liliana Matei|4 ianuarie 2021

Lansarea s-a desfășurat pe paginile de Facebook ale ICR Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză.

Volumul tipărit la prestigioasa editură Guerra e Paz, în noiembrie 2020, se află deja în cele mai importante librării din Portugalia, anunță ICR într-un comunicat de presă. Sub coordonarea lui Radu Paraschivescu, albumul reunește texte ale unor personalități române care au avut prilejul să viziteze în decursul vremii Portugalia: diplomați, scriitori, artiști, oameni de teatru sau de film. Aceștia au încercat să capteze spiritul locului și să-l restituie, cu adaosul sensibilității și înțelegerii lor, publicului român și portughez, construind astfel o nouă punte de comunicare între România și Portugalia.

Cititorii românii vor avea prilejul să descopere sau să redescopere un ținut care, situat în cealaltă extremitate a Europei, s-a ascuns mereu într-un halou misterios și care, atunci când s-a oferit imaginației, prin texte beletristice sau de consemnare jurnalistică, a rămas adesea tributar câtorva locuri comune: epopeea exploratorilor, livezile de portocali, fadoul. „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” are și rolul de a integra aceste elemente de certă specificitate într-un tablou mai amplu, menit să promoveze, în același timp, valorile și personalitațile culturii române.

Pentru publicul portughez, această antologie de texte și imagini reprezintă un omagiu, dar și un prilej de a-și vedea țara prin ochii altora, de a se bucura de similaritățile de mentalitate, de civilizație și, nu în ultimul rând, de simțire, care sunt relevate în aceste povești românești despre Lisabona și Portugalia.

Albumul beneficiază de contribuția fotografului Cosmin Bumbuț, care a realizat o serie de fotografii inedite ale Lisabonei. Textele au fost traduse în portugheză de Corneliu Popa, iar conceptul grafic îi aparține Corinei Gabriela Duma.

Autorii pe care îi puteți citi în „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” sunt: Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Teodor Baconschi, Tudor Banuș, Florin Bican, Ioana Bivolaru, Cristina Bolborea, Alain Bonte, Dan Caragea, Marin Cazacu, Gigi Căciuleanu, Constantin Chiriac, Ioana Bâldea Constantinescu, Marius Constantinescu, Gabriel Gafița, Gheorghe Fikl, Dinu Flămând, Manuel S. Fonseca, Sofia Fränkl, Alina Gherasim, Bogdan Ghiu, Călin Hentea, Marin Mălaicu-Hondrari, Adrian-Silvan Ionescu, Mircea Martin,  Gabriela Massaci, Virgil Mihaiu, Valeriu Mladin, Aurelia Mocanu, Daniel Nicolescu, Elisabeth Ochsenfeld, Radu Paraschivescu, Doina Păuleanu, Ileana Pintilie, Ioan Es. Pop, Simina Popa, Vasile Popovici, Simona Preda, Nicolae Prelipceanu, Andrei Rosetti, Radu Sergiu Ruba, Anamaria Smigelschi, Răzvan Suma, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, Oltea Șerban-Pârâu,Virgil Tănase, Radu Toma, Alexandru Tomescu, Raluca Tulbure, Stelian Țurlea, Floarea Țuțuianu, Lucian Vasilescu, Ciprian Vălcan, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.