Actori si prieteni isi iau ramas bun de la regizor la Cercul Militar National
https://www.ziarulmetropolis.ro/actori-si-prieteni-isi-iau-ramas-bun-de-la-regizor-la-cercul-militar-national/

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00.   Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu şi Petre Roman s-au […]

Un articol de Andrada Văsii|4 ianuarie 2013

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00.

 

Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu şi Petre Roman s-au numărat printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu.

Jojo a ajuns la Cercul Militar Naţional, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la ora 12.00. Actriţa a adus cu ea o coroană cu trandafiri.

Foarte îndurerată, Jojo a spus că Sergiu Nicolaescu a reprezentat „totul” pentru ea. Joi, în ziua în care Sergiu Nicolaescu a decedat, Jojo a declarat că inimile noastre plâng pentru că Sergiu Nicolaescu, „un om unic, sufletul cinematografiei româneşti şi unul dintre cei mai mari creatori şi iubitori de artă”, nu ne mai poate fi alături fizic.

Pe de altă parte, şi regizorul Ioan Cărmăzan i-a adus un ultim omagiu, vineri, înainte de ora 12.00, lui Sergiu Nicolaescu, la Cercul Militar Naţional.

„Am pierdut un om, un prieten. Nu-mi vine să cred. Mi se pare un vis. În acelaşi timp îmi dau seama că e realitate”, a spus Ioan Cărmăzan. El a precizat că, în memoria lui Sergiu Nicolaescu, vor rămâne filmele sale, care constituie un „bun material de studiu şi pentru studenţii la cinematografie”.

Totodată, Ioan Cărmăzan a mai dezvăluit că a avut o înţelegere cu Sergiu Nicolaescu. „Subliminal am avut întotdeauna cu el o înţelegere ca, dacă se întâmplă ceva şi nu-şi poate termina filmele, să le continui eu. Nu s-a întâmplat aşa ceva”, a spus Ioan Cărmăzan, referindu-se la faptul că Sergiu Nicolaescu şi-a finalizat toate filmele începute.

Potrivit lui Cărmăzan, Sergiu Nicolaescu avea în plan un nou film, la al cărui scenariu lucra. În ceea ce priveşte un alt proiect al lui Sergiu Nicolaescu – documentarul despre Maria Tănase -, Ioan Cărmăzan a spus că nu ştie ce se va întâmpla cu filmul. „Există un producător şi un scenariu, însă proiectul nu a fost demarat”, a explicat Cărmăzan.

Pe de altă parte, şi actorul şi regizorul Mihai Mălaimare şi-a luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional. „A fost un om extraordinar”, a spus Mihai Mălaimare. „Sunt teribil de năcăjit că există încă oameni care îl contestă într-un mod abject. În România dacă eşti artist n-ai voie să mori”, a mai spus Mălaimare.

Şi Constantin Pivniceru, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, şi-a luat rămas bun de la prietenul lui, Sergiu Nicolaescu.

„Îl cunosc pe Sergiu Nicolaescu de mulţi ani. Pentru mine Sergiu Nicolaescu a însemnat însăşi existenţa mea, pentru că de 50 de ani suntem amândoi profesionişti în cinematografie. După mintea mea ar trebui să ni-l amintim pe Sergiu Nicolaescu ca pe un mare patriot, pentru că a folosit avantajele unei arte pentru a exprima sentimente profunde de dragoste de ţară. Este un om dincolo de spectacol, dincolo de distracţie. El s-a dăruit pentru asta. Este un semn al umanităţii nostre şi s-a dăruit pentru asta. Am vorbit cu el în prima zi de Crăciun, la spital, şi l-am întrebat dacă îl doare. Mi-a spus: «Mă doare îngrozitor», după care am alunecat către cinematografie şi Legea cinematografiei”, a spus Constantin Pivniceru.

La rândul său, deputatul Petre Roman a spus că Sergiu Nicolaescu a fost „un om extraordinar”. „Am vorbit cu el în urmă cu câteva luni, când am pus la cale un proiect important. Acum câteva luni i-am propus să facă un film documentar artistic, un fel de cinéma vérité, cum numai el ştia să facă, despre Revoluţia Română, în aşa fel încât să redăm şi adevărul Revoluţiei Române. Îşi dorea foarte mult să facă acest proiect. Îmi plac toate filmele lui şi mi-l voi aminti ca pe un om extraordinar de serios şi în patru cuvinte a spus toată filosofia vieţii lui: «Am vrut şi am muncit»”, a spus Petre Roman.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu s-au numărat şi actorul Sebastian Papaiani, regizorul Geo Saizescu, dar şi un grup de revoluţionari.

Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de instituţii precum Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, Primarul Capitalei şi Ministerul Culturii, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului a fost ridicat vineri, în jurul orei 9.30, de la Spitalul Elias, şi transportat cu o maşină la Cercul Militar Naţional.

La Cercul Militar Naţional a venit şi soţia regizorului, Dana Nicolaescu.

Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, 4 ianuarire, între orele 12.00 – 00.00, şi sâmbătă, 5 ianuarie, între 08.00 – 10.00.

Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu „solicită decenţă şi discreţie tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în faţa Maestrului”.

 

 

Sursa: Mediafax

17
/11
/14

Casa de Producție TVR a programat în această seară un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române – “Dimineața pierdută”, o dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul cu acelaşi nume de Gabriela Adameşteanu. Spectacolul, preluat de la Teatrul L. S. Bulandra, poate fi urmărit luni, 17 noiembrie, de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2.

17
/11
/14

„Câți locuitori are România... 20 de milioane? Merg din sat în sat și tot o să-l găsesc pe Paganini”. Imaginați-vă fraza asta spună în engleză, cu accent scoțian și siguranța de sine a omului care a făcut carieră la Hollywood.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

15
/11
/14

La 25 de ani de la revoluție, "Baricada Culturală" - proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart - oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

15
/11
/14

Aşteptând să înceapă spectacolul lui Silviu Purcărete “Moliendo Café” (Măcinând cafeaua”), te laşi prada pentru câteva minute unor gânduri legate de starea ta atunci când îţi pregăteşti o cafea acasă, la birou sau când îţi cumperi o cafea, zăbovind în gară sau în aeroport, când ţi se serveşte o cafea fie că eşti într-o vizită, fie că eşti într-o cafenea, într-un birt...

15
/11
/14

Domnule Woody Allen, aveți dreptate: un zâmbet feminin fermecător îl poate da peste cap chiar și pe cel mai rațional bărbat. Iar Colin Firth joacă impecabil personajul autosuficient asaltat de un cocktail de ridicol, nesiguranță și surescitare la întâlnirea cu o femeie frumoasă, interpretată de grațioasa Emma Stone.

14
/11
/14

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscar-ului din 2008, va avea premiera vineri, 21 noiembrie, distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

14
/11
/14

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19:30, energia, cultura și educația alternativă prin artă, specifice Festivalului Național de Teatru Ideo Ideis, vin pe scena ArCuB din București, la prima ediție a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

14
/11
/14

Folosim în vorbirea curentă mai multe expresii provenite din limba latină și care au rezistat testului timpului, fiind încărcate de semnificații - curriculum vitae, sui-generis, in vino veritas, in extremis, post mortem, hic et nunc, persona non grata, grosso modo etc.

14
/11
/14

În 2009, anul în care s-a stins din viaţă Pina Bausch, una dintre cele mai mari coregrafe şi dansatoare contemporane, Dimitris Papaioannou a realizat un spectacol pe scena Teatrului Național din Atena cu ocazia inaugurării noii „Săli Mari”.

14
/11
/14

Locuitorilor Capitalei li s-a pregătit în această iarnă un nou festival de film, al cărui profil îl constituie scurtmetrajele de comedie: Comedy Short Film Festival @ Plaza România (16 – 22 februarie 2015). Festivalul e organizat sub egida Anchor Grup, o companie ce susține activ artele, și găzduit de Movieplex.