Actorii joacă sub cerul liber, într-un apel disperat de salvare a Teatrului Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-joaca-sub-cerul-liber-intr-un-apel-disperat-de-salvare-a-teatrului-evreiesc-de-stat/

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susţine spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în faţa clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Un articol de Dan Boicea|10 februarie 2014

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susține spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în fața clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București, ce datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea, este o clădire de patrimoniu și a fost declarată monument istoric de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, ce au dus la distrugerea a 80 mp din suprafața acoperișului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, activitatea artistică a teatrului nu mai poate continua în spațiul monument-istoric.

Inundatie scena TES (III)

Apa s-a scurs prin acoperișul deteriorat, a inundat scena, infiltrându-se până la subsolul clădirii unde sunt depozitate decorurile spectacolelor. Au fost distruse total sau parțial elemente de decor, cabluri electrice, aparatură de scenă.

Din 1954-55, când a avut loc ultima renovare, nu s-au mai făcut decât mici reparații de întreținere, astfel încât atât imobilul cât și aparatura specifică, de scenă sunt îmbătrânite și uzate, iar ca urmare a ultimelor evenimente, au devenit practic inutilizabile.

actorii Inundatie scena TES(I)

Inundaţia de la scena pe care joacă actorii Teatrului Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat și-a desfășurat întotdeauna activitatea în această clădire, fiind continuatoarea teatrului ,,Barașeum – Teatrul Evreiesc”, înființat de mari actori evrei – Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, N.Stroe ș.a.m.d. – în anii dictaturii fasciste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când prigoana rasială și legislația antisemită au izgonit artiștii din toate instituțiile de cultură, teatre și filarmonici.

Aici, pe strada Iuliu Barasch nr. 15, s-a născut un teatru – expresie a dorinței de exprimare artistică, de exprimare a identității iudaice, de supraviețuire prin artă.

TES acoperis (III)

În prezent, actorii TES sunt nevoiți să joace acolo unde sunt primiți, în săli puse la dispoziție prin bunăvoința altor teatre, condiție extrem de incertă și degradantă pentru o trupă de actori profesioniști.

„În aceste momente extrem de dificile, când toate eforturile noastre sunt îndreptate spre restabilirea echilibrului teatrului, spre reabilitarea, restaurarea clădirii monument istoric, spre refacerea elementelor de decor și a aparaturii de scenă și spre reluarea activității artistice pe scena TES, orice gest de solidaritate este extrem de important pentru noi, demonstrându-ne că întreaga noastră activitate este apreciată și dorită în continuare, că mesajul cultural pe care îl adresăm publicului nostru își atinge scopul, că misiunea noastră – aceea de a conserva și prezerva un patrimoniu bogat și valoros – cultura idiș și de a crea opere culturale care să contribuie la dezvoltarea culturală a întregii comunități – este îndeplinită“, spune actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat.



30
/05
/17

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul și filozoful Iluminismului francez, Voltaire - spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluția din 1789.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

29
/05
/17

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în data de 29 mai, ora 12, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică. Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

29
/05
/17

Eşti un pic circumspect, te uiţi la prăjiturica maro modestă şi tăcută, mustăceşti, respiri adânc, înfigi linguriţa în ea şi un val tumultuos de ciocolată năvăleşte în farfurie. Aşa a început festCO 2017. Întâi părea destul de tăcut şi închis în carapacea lui şi apoi a izbucnit că o lavă de ciocolată care îţi inundă simţurile.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.