Actorul Corneliu Dan Borcia a murit la vârsta de 71 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-corneliu-dan-borcia-a-murit-la-varsta-de-71-de-ani/

Actorul Corneliu Dan Borcia, care a fost directorul Teatrului Tineretului Piatra-Neamţ în perioada 1995 – 2001, a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani, după o lungă suferinţă, acesta urmând să fie înmormântat marţi, la Cimitirul „Eternitatea” din Piatra Neamţ.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2014

Toţi cei care l-au admirat pe actorul Corneliu Dan Borcia îi pot aduce un ultim omagiu luni, începând cu ora 14.00, şi marţi, până la ora 12.00, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, se arată pe site-ul instituţiei teatrale.

Slujba de înmormântare va avea loc marţi, de la ora 12.30, la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, iar, în jurul orei 13.00, va avea loc înmormântarea, la Cimitirul „Eternitatea” din Piatra-Neamţ.

Corneliu Dan Borcia – scurtă biografie

Născut la Sibiu, pe 30 martie 1943, Corneliu Dan Borcia a copilărit la Tecuci, unde tatăl său era şef de gară, a absolvit studiile liceale la Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, apoi a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti, promoţia 1966.

După o scurtă oprire la Teatrul din Turda, începând cu anul 1967 a fost actor al Teatrului Tineretului. A apărut în distribuţia unor mari spectacole precum: „Tristan şi Isolda” (1967), „Act veneţian” (1967), „Omul cel bun din Sîciuan” (1968), „Noaptea încurcăturilor” (1968), „Heidelbergul de altădată” (1969), „Harap-Alb” (1970), „Peer Gynt” (1972), „Nevestele vesele din Windsor” (1978), „Orfanul Zhao” (1995), „Santiago el Campeon” (2003), „Avarul” (2004).

Corneliu Dan Borcia

Corneliu Dan Borcia

Corneliu Dan Borcia a fost descris de critică drept un actor puternic, cu grja detaliului. Acesta fost tentat şi de cinematografie, făcând parte din distribuţia filmelor „Fiul Munţilor”, în regia lui Gheorghe Naghi, „Poliţa în alb”, în regia lui Mircea Gandila, „Mai presus de orice”, în regia lui Dan Piţa, şi „Dumbrava minunată”, în regia lui Gheorghe Naghi.

De asemenea, Corneliu Dan Borcia a fost distins cu premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic la gala UNITER 2000.

În 2005, actorul a înfiinţat Teatrul π Buni, Piatra Neamţ, o companie de teatru alternativ independent, unde s-au montat în spaţii neconvenţionale spectacole precum „Junghiuri”, de Bob Jude Ferante, „Chat”, de Ştefan Caraman.

După pensionare, a colaborat cu teatre din Bucureşti, în special cu Teatrul Nottara, în 2011 participând cu spectacolul „Aniversarea”, în regia lui Vlad Massaci, la turneul acestei instituţii la Londra.

Foto cu Corneliu Dan Borcia – wikipedia, facebook

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.