Scriitorul francez Édouard Louis, invitat special al Teatrului Metropolis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-francez-edouard-louis-invitat-special-al-teatrului-metropolis/

Spectacolul Cine l-a ucis pe tata?, regia Andrei Măjeri, din data de 23 februarie 2024, ora 19:30, se va juca în prezenţa scriitorului Édouard Louis, autorul romanului cu acelaşi titlu care a stat la baza transpunerii scenice.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2024

Cu această ocazie, Teatrul Metropolis inițiază un dialog direct cu Édouard Louis, moderat de Mihaela Michailov, dramaturga spectacolului, critic de arte performative, educatoare culturală, conferențiar în cadrul UNATC „I.L.Caragiale”, căreia i se va alătura echipa artistică. Dialogul va avea loc în limba engleză.

Evenimentul este dedicat publicului aflat în sală și își propune să reflecteze asupra temelor recurente literaturii lui Édouard Louis, reprezentate și în producția Teatrului Metropolis: forța revelatoare a ficțiunii sau privilegiul celor puțini de a-și povesti viața, revizitarea afectivă și critică a copilăriei, glisarea între euri parțiale și afirmarea deplină a identității, negocierea cu figura autoritară a tatălui, dar și cu prezența confuză a mamei, hegemonia și obsesia masculinității ca regulă a lumii, denunțarea inechităților sociale și a politicilor opresive, refugierea în alcool și singurătate, influența violenței, a sărăciei, a invizibilității sistemice asupra existențelor individuale.

Scriitor emergent și una dintre cele mai puternice prezențe ale lumii literare franceze, Édouard Louis s-a născut în 1992, în comuna Hallencourt, din nordul Franţei. A debutat rapid cu romanul En finir avec Eddy Bellegueule, în 2014, apreciat pentru meritele sale literare și tradus în douăzeci de limbi. Narațiunea edificatoare privind mediul familial, social și politic prezentat anunță apariția unei voci literare necesare, descoperită fără întârziere de regizorii de teatru interesați de textele contemporane și de problematicile prezentului. Édouard Louis publică cu consecvență scrieri noi (în 2016, Histoire de la violence; în 2018, Qui a tué mon père; în 2021, Combats et métamorphoses d’une femme și Changer: méthode; în pregătire Monique s’évade) al căror nucleu rămâne explorarea angajată a identității, a marginalității, a determinismului social, a izolării unor categorii umane și sociale vulnerabile. Gândirea și scriitura sa dură, poetică, eliberatoare s-au dezvoltat sub influența lui Pierre Bourdieu, Peter Handke, James Baldwin, Ocean Vuong, Didier Eribon, Hervé Guibert, Tash Aw, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre.

Cine l-a ucis pe tata? urmărește relația complexă dintre un tată și fiul lui, punctele de intersecție și de diferență ale istoriei lor comune. Într-un sat dezindustrializat din nordul Franței, la periferia bunăstării și în lipsa oricăror perspective de a transcende concretul împovărător pe care îl împart, tatăl și fiul descoperă ce pot și, mai ales, ce nu pot mărturisi despre sine, despre ei împreună, despre ei și lume, despre noi și despre prezent.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu; spațiul scenic este gândit de scenograful Adrian Balcău, coregrafia semnată de Andrea Gavriliu, univers sonor de Adrian Piciorea, pregătire muzicală de Alexandra Ștefan.

Următoarele reprezentații, programate în datele de 1, 2, 16 și 17 martie; 8, 9 și 10 mai 2024, au fost epuizate. Biletele pot fi rezervate și achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00, sau online, accesând site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

 

Cine l-a ucis pe tata?

dramatizare de Mihaela Michailov, după romanul omonim de Édouard Louis

Regie: Andrei Măjeri

Scenografie: Adrian Balcău

Coregrafie: Andrea Gavriliu

Sound design: Adrian Piciorea

Pregătire muzicală: Alexandra Ștefan

Asistență de regie: Alex Mirea

Cu: Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu

Durată: 1h 35 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat publicului peste 16 ani!

Foto: Andrei Gîndac

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.