Actorul, un spectacol cu Mihai Mălaimare, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-un-spectacol-cu-mihai-malaimare-la-tvr-2/

În seria premierelor teatrale de televiziune, TVR 2 şi TVRplus.ro au programat astăzi de la ora 20.10 spectacolul „Actorul”, un recital actoricesc de pantomimă şi muzică, în care Mihai Mălaimare este acompaniat de Mircea Tiberian.

Un articol de Andrada Văsii|18 noiembrie 2013

În seria premierelor teatrale de televiziune, TVR 2 şi TVRplus.ro au programat astăzi, de la ora 20.10, spectacolul „Actorul”, un recital actoricesc de pantomimă şi muzică, în care Mihai Mălaimare este acompaniat de Mircea Tiberian.

Despre spectacolul realizat în parteneriat cu Teatrul Masca, Mihai Mălaimare declară: „este despre destinul necunoscut al actorului, cel ascuns de ochii lumii, dar probabil cu atât mai incitant. Am pus în el toată disperarea mea, toată speranţa, toată ambiţia, toată dăruirea. Acest chin ar merita să fie văzut”.

Realizatoarea emisiunii „Nocturne” de la TVR 1, Marina Constantinescu, în calitatea sa de critic de teatru, îşi aminteşte că: înainte de 1989, la sala Amfiteatru a Teatrului Naţional din Bucureşti se juca un spectacol special. „Actorul”. Un one man show. Nu era un gen bine reprezentat atunci în peisajul nostru.”

Actorul

Mircea Tiberian şi  Mihai Mălaimare

„Era un spectacol direct, pe muchie de cuţit ca mesaj, subtil, aluziv, un spectacol care povestea, într-un alt limbaj decît cel uzual, cîte ceva despre actor, despre creaţie, despre dăruire, despre efort, emoţie, nebunia şi vraja scenei. Despre relaţia actor-spectator-lume. Despre oameni. Era tulburător. La noi nu a existat şcoală de pantomimă, de gestică, de studiul corpului, a mişcării. Îl priveam pe Mihai Mălaimare pe scenă şi descifram nu doar un limbaj şi o altfel de comunicare, ci formarea lui la şcoli adevărate”.

Legat de spectacolul de acum, actorul Mihai Mălaimare declară: „Actorul meu se întoarce după zeci de ani! E mai bătrân, mai chel, mai gras. Mai înțelept? Nici vorbă! Mă uit în jur și descopăr cu stupoare că nici lumea nu a evoluat în vreun fel, că lucrurile sunt tot aşa, ca atunci, în ’86, când l-am jucat pentru prima oară. Spectacolul de-acum a renăscut, are valoarea unui testament, a unei mărturii de credinţă şi este, în orice caz, unul dintre cele mai longevive din istoria teatrului românesc“.

Ca de obicei, spectacolul va fi precedat de un scurt preambul al maestrului Radu Beligan.

Foto credit: TVR 2, spectacolul Actorul

15
/02
/17

De peste 25 de ani nu mai stau la cozi. Prefer să pierd trenul, dar coadă nu servesc. Am trăit într-o vreme când nu puteai să cumperi o pâine fără să stai o oră la coadă, așa că…

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

14
/02
/17

Pe 17 februarie, de la ora 20.00, la Sala Atelier din Matei Voievod 75-77 se joacă ''Medeea'', un spectacol scris și regizat de Andreea Iacomiță. Este cea mai nouă producție a Laboratorului de creație inițiat de Iaco și echipa sa de tineri actori. Vă invităm să o descoperiți pe Andreea Iacomiță în interviul următor.

14
/02
/17

MEMORIA CULTURALĂ „Sînt actor, deci liber de a fi oricînd adolescent“, mărturisea Grigore Vasiliu Birlic, într-o scrisoare adresată teatrului şi publicului. „Cei trei pereţi între care ne mişcăm sînt din carton vopsit, dar simbolizează adevărul, binele şi frumosul. Iar voi — onorat şi iubit public — consideraţi-vă invitaţi la cel mai nobil banchet: totul s-a făcut pentru voi, prin voi“. Ziarul Metropolis vă prezintă un text emoţionant, publicat de marele actor, acum 60 de ani, în revista Teatrul.

14
/02
/17

A interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. A rămas în memoria cinefililor prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme și a fost, de asemenea, un excepțional pedagog, printre studenții săi numărându-se Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Valeria Seciu (cea care avea să-i devină soție), Dan Condurache și Maria Ploae. 

13
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

13
/02
/17

Expoziția solo „Contagiune”, de Dumitru Gorzo, va avea vernisajul în data de 14 februarie, deschizând Programul Expozițional 2017 de la ARCUB.

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.