Acum ori niciodata: „n-ai vrea ca între noi totul să decurgă altfel?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/acum-ori-niciodata-n-ai-vrea-ca-intre-noi-totul-sa-decurga-altfel/

Iubitorii de teatru sunt invitaţi să sărbătorească începutul verii cu o comedie spumoasă a Asociaţiei Inspira, „Acum ori niciodată“, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Un articol de Georgiana Ene|28 mai 2014

Piesa cunoscutului dramaturg rus Valentin Krasnogorov, în regia lui Mihai Constantin şi scenografia talentatei Iza Tărţan, duce spectatorul într-un joc ilar şi inteligent.

„Acum ori niciodată“ este o investigaţie tragicomică excelentă a unei căsnicii moderne, construită foarte bine prin prestația de excepție a actorilor implicați, dar și prin replicile dulci – amărui ale acestora, de-a dreptul savuroase.

Publicul este martorul aniversării unui cuplu, o aniversare mai puțin obișnuită: în loc să fie purtat într-o poveste de iubire, acesta este implicat în povestea tristă, dar haioasă a acestuia. Personajele ne sunt prezentate pe rând: soțul și prietenul acestuia, apoi soția, și în cele din urmă, prietena soției.

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Spațiul de joc este generos. Scena este un apartament în secțiune: sufrageria, dormitorul și bucătăria, unde se vede ca în palmă tot ce se întâmplă.

Cunoscând bine tehnica dialogului subtil, regizorul manevrează personaje de o surprinzătoare autenticitate: soțul, Șerban Pavlu – frământat de gânduri, determinat, dar umil în prezența soției lui – este cel care are de luat o decizie grea tocmai în pragul aniversării.

Prietenul acestuia, Gheorghe Ifrim – calm, împăciuitor, este cel care reușește să dea un echilibru situației, dar spre final tocmai el pare a fi cel care se schimbă radical, soția, Mirela Oprișor – este cea aparent stăpână pe situație, și prietena soției, Nicoleta Lefter – este cea de care poate depinde rezolvarea întregii intrigi.

Cele patru personaje, normale la o primă vedere, interconectate în relații complicate de iubire, caută momentul potrivit – acum ori niciodată – moment în care să recunoască cine sunt cu adevărat și care e rolul lor în neobișnuita ecuație a acestui mariaj, ai căror martori suntem.

Astfel, povestea aniversării celor 13 ani de căsnicie – care mai degrabă se dorește destrămată decât aniversată – se construiește între două planuri: cel al iluziei şi cel al deznădejdii. Singurele momente de speranță pentru cei implicați în această poveste – de altfel una obișnuită în care spectatorul se regăsește cu ușurință – sunt cele în care se aude o suavă muzică rusească.

INFO

Acum ori niciodată – o producție Asociația Inspira și On Stage Theatre, după textul lui Valentin Krasnogorov

Regia: Mihai Constantin
Scenografia: Iza Tărţan
Distribuție:
Șerban Pavlu – soțul
Gheorghe Ifrim – prietenul
Mirela Oprișor – soția
Nicoleta Lefter – prietena

Următoarea reprezentație: joi 29 mai, ora 20.00 – Sala Pictură TNB

Foto: Alexandra Pașca

 

25
/08
/17

Un necaz nu vine niciodată singur. La mine au obiceiul să se așeze la coadă, asta e pretenția mea, să fie ordonate și să-și aștepte rândul, ar fi păcat să vină necazul peste mine și eu din cauza îmbulzelii să nu-l observ.

24
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Marele cineast chilian Pablo Larrain oferă în „Neruda” un portret extravagant, într-un stil inventiv, al uriaşului scriitor şi controversatului om politic comunist Pablo Neruda, pornind de la un moment decisiv al vieţii acestuia – prigonirea sa în 1948-1949.

24
/08
/17

Driblând pe cât îmi permite talentul balonul de săpun al misoginismului, la ceas de dimineaţă răcoroasă am ajuns la concluzia că între bărbați și femei este o diferență uriașă, primii fiind adevărați campioni în materie de bun gust, cel puțin la nivel de teorie, atunci când vor să-și aleagă partenera pentru o viață, o noapte, o oră, două minute…

24
/08
/17

„O seară cu Marcel Iureș”este un eveniment live – prezentat în Premieră la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City în București, în data de 16 septembrie 2017, ora 18.00 - care oferă publicului român ocazia de a-l cunoaște mai bine pe marele nostru actor.

23
/08
/17

Coadă la supermarket, o domnă îşi închipuie că dacă se urcă în spinarea mea va plăti mai repede. În mână are o pungă de ficăţei de pasăre, din ei se scurge un lichid dubios și rece direct pe piciorul meu, mă feresc, o privesc, se face că nu mă vede.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.